Zoeken naar rechterlijke uitspraken en jurisprudentie

Via Uitspraken.nl kunt u eenvoudig zoeken in onze online uitspraken databank door het invoeren van één of meerdere trefwoorden. Het is uiteraard ook mogelijk om te zoeken op wetsartikelen, zaaknummer, ECLI nummer of het oude LJN nummer.

Celstraffen tot 5 jaar voor internationale drugshandel vanuit Oss

3 december 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 48-jarige man uit Lith veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De man was leider van een criminele organisatie die zich van januari tot oktober 2013 bezighield met drugshandel, waaronder de uitvoer van ruim 181 kilo hasj en 1 kilo cocaïne naar Zweden. Vier andere verdachten (27, 44, 50 en 51 jaar) krijgen voor hun aandeel in de drugshandel celstraffen uiteenlopend van 24 maanden tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

 
De 27-jarige verdachte was planner bij een transportbedrijf in Oss van waaruit de drugs met een vrachtwagen naar Zweden werden gereden. De 44-jarige verdachte bracht de hasj naar een locatie in Oss. Daar werden de drugs door de leider en de 51-jarige verdachte opgehaald. Bij het transportbedrijf werden de drugs door hen verpakt en in de vrachtwagen geladen.
De 48-jarige leider was verder samen met de 50-jarige verdachte betrokken bij een onderschepte partij hennep van ruim 52 kilo en had mede circa 34 kilo amfetamine en stoffen en voorwerpen voor het maken van synthetische drugs voorhanden. Bovendien gebruikte hij een valse huurovereenkomst om de feitelijke huurder te verhullen van de loods waar de illegale praktijken plaatsvonden.
 
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de 48-jarige man een leidinggevende rol had in het geheel. Hij organiseerde het transport en gaf opdrachten aan de andere deelnemers, stuurde hen aan en onderhield contact met de leveranciers en afnemers. Het is algemeen bekend dat drugs schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van gebruikers. Deze gebruikers bekostigen de drugs vaak door diefstal of ander crimineel gedrag, waardoor schade en overlast ontstaat voor anderen. Bovendien gaat de handel in verdovende middelen steeds meer gepaard met andere, ook zware vormen van criminaliteit. De rechtbank wijst er verder op dat de uitvoer van drugs de negatieve beeldvorming van Nederland in het buitenland op het gebied van drugsbeleid versterkt. In het nadeel van de 51-jarige man weegt de rechtbank verder mee dat hij in 2008 in Engeland is veroordeeld tot een jarenlange celstraf voor een soortgelijk feit. De andere verdachten zijn niet eerder veroordeeld voor drugsfeiten.

Bron: Rechtbank Oost-Brabant

Zie ook

Oozo.nl
Weten wat er in jouw buurt of straat gebeurt?
FaillissementsDossier.nl
Alle faillissementen en surseances in Nederland
FaillissementsDossier.be
Alle faillissementen en opschortingen in België
ProcedureCollective.fr
Alle faillissementen in Frankrijk
DatIsSlimBedacht.nl
Tips - Ideeën - Slimmigheden
  • Uitspraken.nl is een produkt van Binq Media B.V. - Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum - Kvk nummer 54506158