Socialezekerheidsrecht

Weigering nabestaandenuitkering op de grond dat haar echtgenoot ten tijde van zijn overlijden niet verzekerd…

Zaakgegevens

Op 10 februari 2010 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Zittingsplaats
Utrecht
Datum uitspraak
10 februari 2010
Datum publicatie
5 april 2013
Zaaknummer
08-5564 ANW
Procedure
Hoger beroep
ECLI
ECLI:NL:CRVB:2010:BL4070
E-mailBekijk op rechtspraak.nl

Samenvatting

Weigering nabestaandenuitkering op de grond dat haar echtgenoot ten tijde van zijn overlijden niet verzekerd was voor de ANW. Blijkens informatie, door de Svb ingewonnen bij het GAK, is appellantes echtgenoot geïnformeerd over de beëindiging van zijn verzekering voor de ANW en is hem gewezen op de mogelijkheid zich vrijwillig te verzekeren. Hij heeft van deze mogelijkheid evenwel geen gebruik gemaakt. De Svb heeft dan ook terecht vastgesteld dat appellantes echtgenoot ten tijde van zijn overlijden niet verzekerd was voor de ANW, zodat appellante geen aanspraken aan die wet kan ontlenen.

Uitspraak

08/5564 ANW

Centrale Raad van Beroep

Meervoudige kamer

U I T S P R A A K

op het hoger beroep van:

[Appellante], wonende te [woonplaats], Marokko (hierna: appellante),

tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 25 augustus 2008, 07/4254 (hierna: aangevallen uitspraak),

in het geding tussen:

appellante

en

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (hierna: Svb).

Datum uitspraak: 10 februari 2010

I. PROCESVERLOOP

Appellante heeft hoger beroep ingesteld.

De Svb heeft een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 27 januari 2010. Appellante is niet verschenen. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door J.A.J. Groenendaal.

II. OVERWEGINGEN

1. Appellante heeft een aanvraag ingediend voor een nabestaandenuitkering ingevolge de Algemene nabestaandenwet (ANW) in verband met het overlijden van haar echtgenoot [in] 2006. Bij besluit van 21 juni 2007 heeft de Svb appellante een nabestaandenuitkering geweigerd op de grond dat haar echtgenoot ten tijde van zijn overlijden niet verzekerd was voor de ANW. Bij het bestreden besluit van 10 september 2007 heeft de Svb zijn besluit van 21 juni 2007 na bezwaar gehandhaafd.

2. De rechtbank heeft bij de aangevallen uitspraak het beroep tegen het bestreden besluit ongegrond verklaard.

3. De Raad overweegt als volgt.

3.1. Appellantes echtgenoot was tot 1 januari 2000 op grond van artikel 26 van het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen 1999 verzekerd voor de volksverzekeringen, waaronder de ANW, omdat hij naar Marokko was teruggekeerd met behoud van zijn uitkering ingevolge de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Met ingang van genoemde datum is dat artikel vervallen. Voor appellantes echtgenoot bestond toen de mogelijkheid zich vrijwillig te verzekeren.

3.2. Blijkens informatie, door de Svb ingewonnen bij het GAK, is appellantes echtgenoot geïnformeerd over de beëindiging van zijn verzekering voor de ANW en is hem gewezen op de mogelijkheid zich vrijwillig te verzekeren. Hij heeft van deze mogelijkheid evenwel geen gebruik gemaakt. De Svb heeft dan ook terecht vastgesteld dat appellantes echtgenoot ten tijde van zijn overlijden niet verzekerd was voor de ANW, zodat appellante geen aanspraken aan die wet kan ontlenen.

3.3. Gezien het onder 3.1 en 3.2 overwogene heeft de rechtbank terecht appellantes beroep ongegrond verklaard. De aangevallen uitspraak komt dan ook voor bevestiging in aanmerking.

4. De Raad ziet geen aanleiding om toepassing te geven aan artikel 8:75 van de Algemene wet bestuursrecht.

III. BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep;

Recht doende:

Bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze uitspraak is gedaan door M.M. van der Kade als voorzitter en T.L. de Vries en H.J. Simon als leden, in tegenwoordigheid van W. Altenaar als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 10 februari 2010.

(get.) M.M. van der Kade.

(get.) W. Altenaar.

mm