Socialezekerheidsrecht
Korting op AOW en toeslag wegens onverzekerde jaren. Geen informatie die aanknopingspunten biedt voor de…
Centrale Raad van Beroep, 5 augustus 2011
ECLI:NL:CRVB:2011:BR4296 · Centrale Raad van Beroep · 5 augustus 2011
https://www.uitspraken.nl/uitspraak/centrale-raad-van-beroep/bestuursrecht/socialezekerheidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-crvb-2011-br4296
Zaakgegevens
Op 5 augustus 2011 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.
- Instantie
- Centrale Raad van BeroepCentrale Raad van BeroepDe hoogste bestuursrechter voor sociale zekerheid en ambtenarenzaken.Meer uitleg
- Zittingsplaats
- Utrecht
- Datum uitspraak
- 5 augustus 2011
- Datum publicatie
- 5 april 2013
- Zaaknummer
- 10-3885 AOW
- Rechtsgebied
- Bestuursrecht » Socialezekerheidsrecht
- Procedure
- Hoger beroepHoger beroepEen hogere rechter behandelt de zaak opnieuw, zowel de feiten als het recht, omdat een partij het niet eens is met de eerste uitspraak.Meer uitleg
- ECLI
- ECLI:NL:CRVB:2011:BR4296
Samenvatting
Korting op AOW en toeslag wegens onverzekerde jaren. Geen informatie die aanknopingspunten biedt voor de stelling dat het door de Svb voor appellant vastgestelde aantal verzekerde jaren onjuist zou zijn.
Procesgang
Centrale Raad van Beroep · 5 augustus 2011deze uitspraak
ECLI:NL:CRVB:2011:BR4296
Uitspraak · 2012
ECLI:NL:HR:2012:BX9111
Uitspraak
10/3885 AOW
Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
U I T S P R A A K
op het hoger beroep van:
[appellant], wonende te [woonplaats], Marokko (hierna: appellant),
tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 17 juni 2010, 09/3621 (hierna: aangevallen uitspraak),
in het geding tussen:
appellant
en
de Raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (hierna: Svb).
Datum uitspraak: 5 augustus 2011
I. PROCESVERLOOP
Appellant heeft hoger beroep ingesteld.
De Svb heeft verwezen naar het verweerschrift dat bij de rechtbank is ingediend.
Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 24 juni 2011. Appellant is niet verschenen. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door A. van der Weerd.
II. OVERWEGINGEN
1. De Svb heeft appellant (geboren 1 juli 1944) bij besluit van 1 april 2009 op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW) vanaf juli 2009 een pensioen en een toeslag toegekend. Daarbij heeft de Svb een korting toegepast op het pensioen van appellant van 86% wegens 43 niet verzekerde jaren. Op de AOW-toeslag voor zijn echtgenote heeft de Svb een korting toegepast van 58% wegens 29 niet verzekerde jaren. Het bezwaar van appellant hiertegen heeft de Svb bij besluit van 20 juli 2009 (hierna: het bestreden besluit) ongegrond verklaard.
2. Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep tegen het besluit op bezwaar ongegrond verklaard omdat de Svb voldoende onderzoek heeft verricht en uit het onderzoek niet meer verzekerde jaren zijn gebleken. De Svb heeft navraag gedaan bij de door appellant genoemde werkgevers en het pensioenfonds. Verder heeft de Svb navraag gedaan bij de gemeente Utrecht en heeft de Svb het schakelregister geraadpleegd. Er is niet gebleken van voor eiser relevante informatie.
3. In hoger beroep heeft appellant zich op het standpunt gesteld dat de aangevallen uitspraak onjuist is en dat de Svb opnieuw onderzoek moet doen.
4.1. De Raad onderschrijft de ter zake door de rechtbank in de aangevallen uitspraak gebezigde overwegingen en maakt deze geheel tot de zijne. Appellant heeft geen informatie ingebracht die aanknopingspunten biedt voor de stelling dat het door de Svb voor appellant vastgestelde aantal verzekerde jaren onjuist zou zijn. Noch heeft appellant aangegeven welke tijdvakken naar zijn oordeel onjuist zouden zijn beoordeeld.
4.2. Gelet op het vorenstaande slaagt het hoger beroep van appellant niet. De aangevallen uitspraak zal daarom worden bevestigd.
4.3. De Raad ziet geen aanleiding voor een proceskostenveroordeling.
III. BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep;
Recht doende:
Bevestigt de aangevallen uitspraak.
Deze uitspraak is gedaan door E.E.V. Lenos, in tegenwoordigheid van M.R. van der Vos als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 5 augustus 2011.
(get.) E.E.V. Lenos.
(get.) M.R. van der Vos.
Tegen deze uitspraak kunnen partijen binnen zes weken na de datum van verzending beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad der Nederlanden (Postbus 20303, 2500 EH ’s-Gravenhage) ter zake van schending of verkeerde toepassing van bepalingen inzake het begrip kring van verzekerden.
III. DÉCISION
La Centrale Raad van Beroep (Cour d'Appel Centrale);
statue:
confirme la décision attaquée.
Par conséquent, décidée par E.E.V. Lenos en présence de M.R. van der Vos en qualité de greffier, ainsi que prononcée en public, le 5 août 2011.
Les parties disposent d’un délai de six semaines à compter de la date d’envoi pour introduire un pourvoi en cassation contre cette décision devant la Cour de Cassation des Pays-Bas : Hoge Raad der Nederlanden (Postbus 20303, NL 2500 EH ’s-Gravenhage) au titre de la violation ou de la mauvaise application des dispositions concernant la notion de groupe d’assurés.