Socialezekerheidsrecht
Herziening en terugvordering kinderbijslag. De Raad onderschrijft het oordeel van de rechtbank en de…
Centrale Raad van Beroep, 10 april 2015
ECLI:NL:CRVB:2015:1165 · Centrale Raad van Beroep · 10 april 2015
https://www.uitspraken.nl/uitspraak/centrale-raad-van-beroep/bestuursrecht/socialezekerheidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-crvb-2015-1165
Zaakgegevens
Op 10 april 2015 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.
- Instantie
- Centrale Raad van BeroepCentrale Raad van BeroepDe hoogste bestuursrechter voor sociale zekerheid en ambtenarenzaken.Meer uitleg
- Datum uitspraak
- 10 april 2015
- Datum publicatie
- 10 april 2015
- Zaaknummer
- 14-5781 AKW
- Rechtsgebied
- Bestuursrecht » Socialezekerheidsrecht
- Procedure
- Hoger beroepHoger beroepEen hogere rechter behandelt de zaak opnieuw, zowel de feiten als het recht, omdat een partij het niet eens is met de eerste uitspraak.Meer uitleg
- ECLI
- ECLI:NL:CRVB:2015:1165
Inhoud van deze uitspraak
Samenvatting
Herziening en terugvordering kinderbijslag. De Raad onderschrijft het oordeel van de rechtbank en de overwegingen waarop het berust.
Uitspraak
14/5781 AKW
Datum uitspraak: 10 april 2015
Centrale Raad van Beroep
Meervoudige kamer
Uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van
29 augustus 2014, 13/314 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[Appellant] te [woonplaats], Marokko (appellant)
de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (Svb)
PROCESVERLOOP
Appellant heeft hoger beroep ingesteld.
De Svb heeft een verweerschrift ingediend.
Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 30 januari 2015. Appellant is niet verschenen. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. A.F.L.B. Metz.
OVERWEGINGEN
Bij besluit van 20 april 2010 heeft de Svb de eerdere toekenning aan appellant van kinderbijslag op grond van de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) herzien vanaf het tweede kwartaal van 1997. Bij besluit van 4 juni 2010 heeft de Svb in verband daarmee een bedrag van appellant teruggevorderd en een boete opgelegd.
Bij besluit van 29 november 2012 (bestreden besluit I) heeft de Svb de bezwaren van appellant tegen de onder punt 1.1 vermelde herziening, terugvordering en boete ongegrond verklaard.
Bij besluit van 12 november 2013 (bestreden besluit II), hangende beroep, heeft de Svb een gewijzigde beslissing op bezwaar genomen. Daarbij zijn de bezwaren van appellant tegen de herziening en terugvordering opnieuw ongegrond verklaard, maar is de aan appellant opgelegde boete niet gehandhaafd.
2. Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep van appellant tegen bestreden besluit I niet ontvankelijk verklaard. Het beroep van appellant tegen bestreden besluit II is bij de aangevallen uitspraak ongegrond verklaard.
3. In hoger beroep heeft appellant te kennen gegeven dat hij zich niet kan verenigen met het ongegrond verklaren van zijn beroep tegen bestreden besluit II.
De Raad oordeelt als volgt.
De rechtbank heeft het beroep van appellant tegen het bestreden besluit II ongegrond verklaard. De Raad onderschrijft dit oordeel van de rechtbank en de overwegingen waarop het berust. Appellant heeft in hoger beroep niets aangevoerd dat bespreking verdient.
Uit punt 4.2 volgt dat het hoger beroep van appellant faalt en dat de aangevallen uitspraak moet worden bevestigd voor zover aangevochten.
5. Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding.
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak voor zover aangevochten.
Deze uitspraak is gedaan door T.L. de Vries als voorzitter en E.E.V. Lenos en L.J.A. Damen als leden, in tegenwoordigheid van M. Crum als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 10 april 2015.
(getekend) T.L. de Vries
(getekend) M. Crum
Tegen deze uitspraak kunnen partijen binnen zes weken na de datum van verzending beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad der Nederlanden (Postbus 20303, 2500 EH
’s-Gravenhage) ter zake van schending of verkeerde toepassing van bepalingen over ingezetenschap.