Socialezekerheidsrecht
Intrekking en terugvordering bijstand. Activiteiten via Marktplaats en inkomsten daaruit niet gemeld…
Centrale Raad van Beroep, 10 december 2019
ECLI:NL:CRVB:2019:4077 · Centrale Raad van Beroep · 10 december 2019
https://www.uitspraken.nl/uitspraak/centrale-raad-van-beroep/bestuursrecht/socialezekerheidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-crvb-2019-4077
Zaakgegevens
Op 10 december 2019 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.
- Instantie
- Centrale Raad van BeroepCentrale Raad van BeroepDe hoogste bestuursrechter voor sociale zekerheid en ambtenarenzaken.Meer uitleg
- Datum uitspraak
- 10 december 2019
- Datum publicatie
- 16 december 2019
- Zaaknummer
- 17-5573 PW-PV
- Rechtsgebied
- Bestuursrecht » Socialezekerheidsrecht
- Procedure
- Hoger beroepHoger beroepEen hogere rechter behandelt de zaak opnieuw, zowel de feiten als het recht, omdat een partij het niet eens is met de eerste uitspraak.Meer uitleg
- ECLI
- ECLI:NL:CRVB:2019:4077
Samenvatting
Intrekking en terugvordering bijstand. Activiteiten via Marktplaats en inkomsten daaruit niet gemeld. Schending inlichtingenverplichting. Het recht op bijstand is niet vast te stellen.
Uitspraak
Datum uitspraak:
Centrale Raad van Beroep
Meervoudige kamer
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland van 3 juli 2017, 16/5025 (aangevallen uitspraak) en uitspraak op het verzoek om veroordeling tot vergoeding van schade
Partijen:
[appellant] te [woonplaats] (appellant)
het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel (college)
Datum uitspraak: 10 december 2019
Zitting hebben: J.N.A. Bootsma als voorzitter en M. Hillen en Y.J. Klik als leden
Griffier: R.I.S. van Haaren
Het college heeft zich laten vertegenwoordigen door M. Krans.
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak en wijst het verzoek om veroordeling tot vergoeding van schade af.
Dit betekent dat terecht de bijstand van appellant per 17 juni 2014 is ingetrokken en dat van 17 juni 2014 tot 1 februari 2016 € 25.800,18 is teruggevorderd.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen.
Appellant heeft in strijd met zijn inlichtingenverplichting niet gemeld dat hij rekeningen had bij onder andere de ING én inkomsten uit:
-verkoopactiviteiten op Marktplaats en rommelmarkten
-verkoopactiviteiten via eigen webshops (sieraden, bouwplaten)
-online werkzaamheden: betaalde (erotische) berichtenservices
-computerservice aan huis
-banners
Schending van de inlichtingenverplichting is een rechtsgrond voor intrekking van bijstand als daardoor niet kan worden vastgesteld of iemand in bijstandbehoevende omstandigheden verkeert.
Anders dan appellant heeft aangevoerd is het aannemelijk dat hij in de gehele te beoordelen periode activiteiten heeft verricht. Sinds februari 2014 heeft hij geadverteerd met een computerreparatieservice en spullen te koop aangeboden op Marktplaats, in januari 2015 is hij zijn webshop voor sieraden begonnen en sinds december 2015 de webshop voor bouwplaten. Appellant heeft de ING rekening geopend op 17 juni 2014 en vanaf 1 juli 2014 heeft hij daar de hele periode, behalve in april 2015, inkomsten op ontvangen uit zijn online werkzaamheden.
Niet het college moet aannemelijk maken dat appellant de hele periode geen recht had op bijstand, maar appellant moet aantonen dat hij recht zou hebben gehad op (aanvullende) bijstand, als hij zijn activiteiten en inkomsten wel op tijd had gemeld.
De inkomsten die appellant via de bank ontving zijn duidelijk, maar door het ontbreken van een boekhouding zijn de omvang van de activiteiten en de inkomsten die hij contant ontving onduidelijk gebleven. Een eventueel aanvullend recht op bijstand kan zo niet worden vastgesteld, ook niet schattenderwijs.
Het hoger beroep slaagt niet. Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier De voorzitter
(getekend) R.I.S. van Haaren (getekend) J.N.A. Bootsma