Socialezekerheidsrecht
Beëindiging, intrekking en terugvordering AIO. Vermogen boven de vermogensgrens. Onroerend goed. Ter zitting…
Centrale Raad van Beroep, 24 mei 2022
ECLI:NL:CRVB:2022:1266 · Centrale Raad van Beroep · 24 mei 2022
https://www.uitspraken.nl/uitspraak/centrale-raad-van-beroep/bestuursrecht/socialezekerheidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-crvb-2022-1266
Zaakgegevens
Op 24 mei 2022 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.
- Instantie
- Centrale Raad van BeroepCentrale Raad van BeroepDe hoogste bestuursrechter voor sociale zekerheid en ambtenarenzaken.Meer uitleg
- Datum uitspraak
- 24 mei 2022
- Datum publicatie
- 13 juni 2022
- Zaaknummer
- 20/415 PW-PV
- Rechtsgebied
- Bestuursrecht » Socialezekerheidsrecht
- Procedure
- Hoger beroepHoger beroepEen hogere rechter behandelt de zaak opnieuw, zowel de feiten als het recht, omdat een partij het niet eens is met de eerste uitspraak.Meer uitleg
- ECLI
- ECLI:NL:CRVB:2022:1266
Samenvatting
Beëindiging, intrekking en terugvordering AIO. Vermogen boven de vermogensgrens. Onroerend goed. Ter zitting is komen vast te staan dat tussen partijen niet langer in geschil is dat het onroerende goed waar het in geding over gaat en waarvan de waarde voor de lokale belasting in Turkije € 101.141,46 was, vervreemd kan worden, dat dat mogelijk moeilijk zal zijn, dat dat langer gaat duren en dat de verkoopprijs wellicht lager is dan vergelijkbaar onroerend goed dat niet een zodanige beperking heeft. Gelet hierop kan de grond van appellant in hoger beroep en beroep niet meer slagen en behoeft de besluitvorming geen verdere beoordeling meer.
Uitspraak
20/415 PW-PV, 20/416 PW-PV en 21/150 PW-PV
Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 24 december 2019, 19/924 en 19/2837 (aangevallen uitspraak) en het beroep tegen het besluit van 5 oktober 2020
Partijen:
[appellant] te [woonplaats] (appellant)
de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (Svb)
Datum uitspraak: 24 mei 202
Zitting heeft: mr. O.L.H.W.I. Korte
Griffier: B. van Dijk
Ter zitting is namens appellant verschenen mr. M.I. Bal. Namens de Svb is verschenen mr. N. Zuidersma.
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep
-
bevestigt de aangevallen uitspraak;
-
verklaart het hoger beroep tegen het bijkomende besluit van 5 oktober 2020 ongegrond.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen.
Het gaat in deze zaak om (1) een beëindiging van de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) van appellant op grond van de Participatiewet met ingang van 1 juni 2018, om (2) de intrekking en terugvordering van de kosten van die AIO over de periode van 4 juni 2009 tot en met 31 mei 2018 tot een bedrag van € 15.665,85, (1) en (2) beide op de grond dat appellant beschikte over te veel vermogen, en om (3) een bijkomend besluit in de zin van artikel 4:125 van de Algemene wet bestuursrecht over de invordering van de terugvordering. De rechtbank heeft de besluitvorming onder (1) en (2) in stand gelaten.
Appellant heeft in hoger beroep en beroep herhaald dat hij door beperkingen op grond van regels van ruimtelijke ordening het onroerend goed niet (goed) kan vervreemden, en dat hij dus niet redelijkerwijs over dit vermogen kan beschikken.
Ter zitting is komen vast te staan dat tussen partijen niet langer in geschil is dat het onroerende goed waar het in geding over gaat en waarvan de waarde voor de lokale belasting in Turkije op 4 oktober 2016 € 101.141,46 was, vervreemd kan worden, dat dat mogelijk moeilijk zal zijn, dat dat langer gaat duren en dat de verkoopprijs wellicht lager is dan vergelijkbaar onroerend goed dat niet een zodanige beperking heeft. Gelet hierop kan de grond van appellant in hoger beroep en beroep niet meer slagen en behoeft de besluitvorming geen verdere beoordeling meer.
Gelet hierop volgt dat het hoger beroep niet slaagt, zodat de aangevallen uitspraak moet worden bevestigd en dat het beroep tegen het invorderingsbesluit ongegrond is.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier Het lid van de enkelvoudige kamer
(getekend) B. van Dijk (getekend) O.L.H.W.I. Korte