Socialezekerheidsrecht
Bevestiging uitspraak rechtbank. Geen sprake van duurzame arbeidsongeschiktheid. Geen schadevergoeding.
Centrale Raad van Beroep, 8 december 2022
ECLI:NL:CRVB:2022:2728 · Centrale Raad van Beroep · 8 december 2022
https://www.uitspraken.nl/uitspraak/centrale-raad-van-beroep/bestuursrecht/socialezekerheidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-crvb-2022-2728
Zaakgegevens
Op 8 december 2022 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.
- Instantie
- Centrale Raad van BeroepCentrale Raad van BeroepDe hoogste bestuursrechter voor sociale zekerheid en ambtenarenzaken.Meer uitleg
- Datum uitspraak
- 8 december 2022
- Datum publicatie
- 20 december 2022
- Zaaknummer
- 22/1657 WIA-PV
- Rechtsgebied
- Bestuursrecht » Socialezekerheidsrecht
- Procedure
- Hoger beroepHoger beroepEen hogere rechter behandelt de zaak opnieuw, zowel de feiten als het recht, omdat een partij het niet eens is met de eerste uitspraak.Meer uitleg
- ECLI
- ECLI:NL:CRVB:2022:2728
Inhoud van deze uitspraak
Samenvatting
Bevestiging uitspraak rechtbank. Geen sprake van duurzame arbeidsongeschiktheid. Geen schadevergoeding.
Procesgang
Rechtbank Zeeland-West-Brabant · 20 mei 2022
ECLI:NL:RBZWB:2022:2811Centrale Raad van Beroep · 8 december 2022deze uitspraak
ECLI:NL:CRVB:2022:2728
Bekrachtiging/bevestigingBekrachtigingDe hogere rechter laat de eerdere uitspraak in stand: de uitkomst blijft hetzelfde.Meer uitleg
Uitspraak
22 1657 WIA-PV
Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant van 20 mei 2022, 19/3981, gerectificeerd bij uitspraak van 9 juni 2022 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[appellant] te [woonplaats] (appellant)
de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv)
Datum uitspraak: 8 december 2022
Zitting heeft: T. Dompeling
Griffier: L.R. Kokhuis
Ter zitting is appellant niet verschenen. Het Uwv was vertegenwoordigd door mr. J.W. van Schaik.
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep
- bevestigt de aangevallen uitspraak;
- wijst het verzoek om veroordeling tot vergoeding van schade af.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen.
Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep tegen de beslissing op bezwaar van 27 juni 2019 gegrond verklaard en het beroep tegen de gewijzigde beslissing op bezwaar van 24 december 2020 ongegrond verklaard. Bij dit laatste besluit – dat in de plaats is gekomen van het besluit van 27 juni 2019 – is appellant vanaf 24 april 2018 volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt geacht.
De gronden die appellant in beroep heeft aangevoerd heeft de rechtbank uitvoerig besproken. De Raad sluit zich op hoofdlijnen aan bij wat de rechtbank in de aangevallen uitspraak heeft overwogen.
De gronden die appellant in hoger beroep heeft aangevoerd zijn in essentie dezelfde gronden als in beroep. De gronden die zijn aangevoerd tegen de vaststelling van de beperkingen in de Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) worden buiten bespreking gelaten omdat appellant, gelet op de nu vastgestelde volledige arbeidsongeschiktheid, er in deze procedure niet beter van kan worden en het hem bij toekomstige beoordelingen vrij staat alle relevant geachte medische en arbeidskundige bezwaren in een procedure tegen die toekomstige beoordeling aan te voeren.
De rechtbank wordt ook gevolgd in het oordeel dat geen sprake is van duurzame arbeidsongeschiktheid. Met de FML van 21 december 2020 heeft de verzekeringsarts bezwaar en beroep op een inzichtelijke wijze kenbaar gemaakt welke verbeteringen in de belastbaarheid te verwachten zijn na behandeling van de psychische klachten van appellant.
Bij deze uitkomst is een schadevergoeding niet aan de orde. Het verzoek om veroordeling tot vergoeding van schade in de vorm van wettelijke rente wordt dan ook afgewezen.
Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier Het lid van de enkelvoudige kamer
(getekend) L.R. Kokhuis (getekend) T. Dompeling