Socialezekerheidsrecht
Proceskostenveroordeling na intrekking hoger beroep.
Centrale Raad van Beroep, 13 december 2023
ECLI:NL:CRVB:2023:2434 · Centrale Raad van Beroep · 13 december 2023
https://www.uitspraken.nl/uitspraak/centrale-raad-van-beroep/bestuursrecht/socialezekerheidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-crvb-2023-2434
Zaakgegevens
Op 13 december 2023 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.
- Instantie
- Centrale Raad van BeroepCentrale Raad van BeroepDe hoogste bestuursrechter voor sociale zekerheid en ambtenarenzaken.Meer uitleg
- Datum uitspraak
- 13 december 2023
- Datum publicatie
- 21 december 2023
- Zaaknummer
- 23/1342 WIA
- Rechtsgebied
- Bestuursrecht » Socialezekerheidsrecht
- Procedure
- Hoger beroepHoger beroepEen hogere rechter behandelt de zaak opnieuw, zowel de feiten als het recht, omdat een partij het niet eens is met de eerste uitspraak.Meer uitleg
- ECLI
- ECLI:NL:CRVB:2023:2434
Inhoud van deze uitspraak
Samenvatting
Proceskostenveroordeling na intrekking hoger beroep.
Uitspraak
Datum uitspraak: 13 december 2023
23/1342 WIA
Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
Uitspraak als bedoeld in de artikelen 8:75a en 8:108 van de Algemene wet bestuursrecht in verband met het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Overijssel van 24 maart 2023, 22/2004 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[appellant] te [woonplaats] (appellant)
de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv)
PROCESVERLOOP
Namens appellant heeft mr. A.A.M. van der Zandt hoger beroep ingesteld.
Het Uwv heeft de mate van arbeidsongeschiktheid van appellant per 1 maart 2022 vastgesteld op minder dan 35% als gevolg waarvan de loongerelateerde uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA) met ingang van 4 mei 2023 zal worden beëindigd. Na een verzoek om herbeoordeling door appellant heeft het Uwv bij besluit van 25 juli 2023 vastgesteld dat appellant met ingang van 18 april 2023 voor 80 tot 100% arbeidsongeschikt is, in verband waarmee hij vanaf 4 mei 2023 alsnog een loonaanvullingsuitkering krijgt.
Appellant heeft daarop het hoger beroep ingetrokken en gelijktijdig aan de Raad verzocht het Uwv te veroordelen in de proceskosten.
Het Uwv heeft gebruik gemaakt van de gelegenheid een verweerschrift in te dienen.
Onder toepassing van artikel 8:57 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is het onderzoek ter zitting achterwege gelaten. Vervolgens is het onderzoek gesloten.
OVERWEGINGEN
Artikel 8:75a, eerste lid, eerste volzin, van de Awb bepaalt dat in geval van intrekking van het beroep omdat het bestuursorgaan geheel of gedeeltelijk aan de indiener van het beroepschrift is tegemoetgekomen, het bestuursorgaan op verzoek van de indiener bij afzonderlijke uitspraak met toepassing van artikel 8:75 van de Awb in de kosten kan worden veroordeeld. Ingevolge artikel 8:108, eerste lid, van de Awb is deze bepaling van overeenkomstige toepassing op het hoger beroep.
Appellant heeft het hoger beroep ingetrokken omdat hij, gelet op het besluit van 25 juli 2023, geen belang meer heeft bij een oordeel van de Raad over de aangevallen uitspraak.
Het besluit van 25 juli 2023 ziet op een andere datum dan het besluit waarop de aangevallen uitspraak betrekking had. Dat de mate van arbeidsongeschiktheid van appellant per 18 april 2023 op 80 tot 100% is vastgesteld doet niet af aan het bestreden besluit, waarbij de mate van arbeidsongeschiktheid per 1 maart 2022 op minder dan 35% was vastgesteld en waartegen het hoger beroep zich richtte. Het Uwv is met het besluit van 25 juli 2023 dan ook niet tegemoetgekomen in de zin van artikel 8:75a, eerste lid, eerste volzin, van de Awb.
De Raad is daarom van oordeel dat het verzoek om proceskostenveroordeling dient te worden afgewezen.
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek om proceskostenveroordeling af.
Deze uitspraak is gedaan door E.J.J.M. Weyers, in tegenwoordigheid van M.D.F. de Moor als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 13 december 2023.
(getekend) E.J.J.M. Weyers
(getekend) M.D.F. de Moor