Zoeken naar rechterlijke uitspraken en jurisprudentie

Via Uitspraken.nl kunt u eenvoudig zoeken in onze online uitspraken databank door het invoeren van één of meerdere trefwoorden. Het is uiteraard ook mogelijk om te zoeken op wetsartikelen, zaaknummer, ECLI nummer of het oude LJN nummer.

Gevangenisstraf en rijontzegging voor veroorzaker dodelijk ongeval in Aarle-Rixtel

?Een 45-jarige man uit Aarle-Rixtel moet 6 maanden de cel in voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in zijn woonplaats. Daarnaast raakt hij voor 2 jaar zijn rijbewijs kwijt. Dat bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De verdachte veroorzaakte in november 2014 een ongeval op de Kanaaldijk in Aarle-Rixtel. Hij reed onder invloed van lorazepam en alcohol op de verkeerde weghelft en kwam in aanrijding met een auto die daardoor van de weg raakte. De bestuurder en bijrijder in deze auto bleven ongedeerd. Vervolgens botste de verdachte op een andere auto die ondersteboven terechtkwam in de berm. De bestuurder van die auto kwam bij de aanrijding om het leven.

Aanmerkelijk onvoorzichtig
Anders dan de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat het rijgedrag van de verdachte juridisch gezien niet moet worden aangemerkt als zeer onvoorzichtig, maar als aanmerkelijk onvoorzichtig. De verdachte was onder invloed van een geringe hoeveelheid alcohol, die slechts marginaal een versterkend effect had op de invloed van de lorazepam. Ook valt niet uit te sluiten dat de man de lorazepam al enkele dagen voor het ongeval had ingenomen. Daarnaast zijn volgens de rechtbank geen andere omstandigheden geweest ten nadele van de verdachte (bijvoorbeeld te hard rijden, bellen onder het rijden of onverantwoord inhalen).

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat aan de nabestaanden van het slachtoffer groot en onherstelbaar leed is toegebracht. De rechtbank realiseert zich dat een strafoplegging, in welke vorm dan ook, het leed van de nabestaanden niet kan wegnemen. Ook moeten de bestuurder en bijrijder van de personenauto bij de eerste botsing, verwerken dat zij zelf ternauwernood aan een ernstig ongeval zijn ontsnapt en direct daarna getuigen zijn geweest van een dodelijk ongeval. De bijrijder was bovendien ten tijde van het ongeval hoogzwanger. De rechtbank vindt een celstraf op zijn plaats en legt de verdachte daarnaast een ontzegging van de rijbevoegdheid op. Daarbij weegt de rechtbank mee dat de verdachte al 3 keer eerder is veroordeeld voor het overtreden van de Wegenverkeerswet. Tot slot weegt de rechtbank mee dat de verdachte er tijdens de zitting blijk van heeft gegeven het verschrikkelijk te vinden wat er is gebeurd en ook zelf de psychische gevolgen van het ongeval heeft ondervonden.

 

Bron: Rechtbank Oost-Brabant

Zie ook

Oozo.nl
Weten wat er in jouw buurt of straat gebeurt?
FaillissementsDossier.nl
Alle faillissementen en surseances in Nederland
FaillissementsDossier.be
Alle faillissementen en opschortingen in België
ProcedureCollective.fr
Alle faillissementen in Frankrijk
DatIsSlimBedacht.nl
Tips - Ideeën - Slimmigheden
  • Uitspraken.nl is een produkt van Binq Media B.V. - Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum - Kvk nummer 54506158