Socialezekerheidsrecht

Mondelinge uitspraak, bijzondere bijstand, verzoek om telefonisch horen afgewezen, geen sprake van schending…

Rechtbank Midden-Nederland, 13 april 2018

Zaakgegevens

Op 13 april 2018 heeft de Rechtbank Midden-Nederland in eerste aanleg uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Zittingsplaats
Amersfoort
Datum uitspraak
13 april 2018
Datum publicatie
16 april 2018
Zaaknummer
UTR 17/4098
Procedure
Eerste aanleg - enkelvoudig
ECLI
ECLI:NL:RBMNE:2018:1505
E-mail
Inhoud van deze uitspraak

Samenvatting

Mondelinge uitspraak, bijzondere bijstand, verzoek om telefonisch horen afgewezen, geen sprake van schending van de hoorplicht, beroep ongegrond.

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Zittingsplaats Amersfoort

Bestuursrecht

zaaknummer: UTR 17/4098

proces-verbaal van de mondelinge uitspraak van de enkelvoudige kamer van

13 april 2018 in de zaak tussen

[eiseres] , te [woonplaats] , eiseres

(gemachtigde: S.P.R. Tempelaar),

en

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort, verweerder

(gemachtigden: K. Demir en J.H. de Vos).

Procesverloop

Bij besluit van 26 juli 2017 (het primaire besluit) heeft verweerder geweigerd aan eiseres bijzondere bijstand op grond van de Participatiewet (Pw) voor juridische kosten toe te kennen.

Bij besluit van 2 oktober 2017 (het bestreden besluit) heeft verweerder het bezwaar van eiseres ongegrond verklaard.

Eiseres heeft tegen het bestreden besluit beroep ingesteld.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 13 april 2018. Eiseres en haar gemachtigde zijn, met bericht van verhindering, niet verschenen. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door zijn gemachtigden.

Na afloop van de zitting heeft de rechtbank onmiddellijk uitspraak gedaan.

Beslissing

De rechtbank:

- wijst het verzoek om vrijstelling van het griffierecht af;

- verklaart het beroep ongegrond.

Overwegingen

1. De rechtbank geeft hiervoor de volgende motivering.

2. Het verzoek om vrijstelling van het griffierecht wordt afgewezen, omdat het inkomen van eiseres hoger is dan 90% van de toepasselijke bijstandsnorm.

3. Naar het oordeel van de rechtbank heeft verweerder terecht geweigerd eiseres telefonisch te horen. Er was een bezwaaradviescommissie ingesteld, waarbij naast eiseres ook een vertegenwoordiger van verweerder voor de bezwaaradviescommissie in de gelegenheid wordt gesteld te reageren. Vanwege de overzichtelijkheid van de zitting en de mogelijkheid om partijen op elkaar te kunnen laten reageren, heeft verweerder het verzoek om telefonisch te horen terecht afgewezen. Dit is in elk geval met een ingesproken voicemail aan eiseres medegedeeld. Uit het beroepschrift blijkt dat dit voicemailbericht ook tijdig door de gemachtigde van eiseres is ontvangen. Hierop is namens eiseres niet aangegeven dat zij niet in staat waren op de hoorzitting te komen. Eiseres en haar gemachtigde zijn niet op de hoorzitting verschenen. Naar het oordeel van de rechtbank komt het voor rekening en risico van gemachtigde en eiseres dat zij, door het niet verschijnen op de hoorzitting, hun gelegenheid te worden gehoord hebben misgelopen. Van schending van de hoorplicht is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake.

4. Het beroep is ongegrond. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Deze uitspraak is gedaan door mr. M.E. Falkmann, rechter, in aanwezigheid van

mr. H.J.J.M. Kock, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 13 april 2018.

griffier rechter

Afschrift verzonden aan partijen op:

Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak kan binnen zes weken na de dag van verzending van het proces-verbaal daarvan hoger beroep worden ingesteld bij de Centrale Raad van Beroep. Als hoger beroep is ingesteld, kan bij de voorzieningenrechter van de hogerberoepsrechter worden verzocht om het treffen van een voorlopige voorziening of om het opheffen of wijzigen van een bij deze uitspraak getroffen voorlopige voorziening.