Socialezekerheidsrecht
Proces-verbaal van mondelinge uitspraak. Weigering WAJONG-uitkering. Geen concrete medische gegevens…
Centrale Raad van Beroep, 10 juni 2013
ECLI:NL:CRVB:2013:745 · Centrale Raad van Beroep · 10 juni 2013
https://www.uitspraken.nl/uitspraak/centrale-raad-van-beroep/bestuursrecht/socialezekerheidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-crvb-2013-745
Zaakgegevens
Op 10 juni 2013 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.
- Instantie
- Centrale Raad van BeroepCentrale Raad van BeroepDe hoogste bestuursrechter voor sociale zekerheid en ambtenarenzaken.Meer uitleg
- Datum uitspraak
- 10 juni 2013
- Datum publicatie
- 27 juni 2013
- Zaaknummer
- 12-2006 WAJONG-PV
- Rechtsgebied
- Bestuursrecht » Socialezekerheidsrecht
- Procedure
- Hoger beroepHoger beroepEen hogere rechter behandelt de zaak opnieuw, zowel de feiten als het recht, omdat een partij het niet eens is met de eerste uitspraak.Meer uitleg
- ECLI
- ECLI:NL:CRVB:2013:745
Samenvatting
Proces-verbaal van mondelinge uitspraak. Weigering WAJONG-uitkering. Geen concrete medische gegevens voorhanden die een duidelijk beeld geven van de psychische belastbaarheid van appellante in de beoordelingsperiode van 8 januari 1993 tot 8 januari 1994. Zorgvuldig medisch onderzoek. Dat appellante geen bewijs van haar stellingen kan overleggen omdat de gegevens niet meer zijn bewaard, komt voor haar rekening en risico.
Uitspraak
Centrale Raad van Beroep
12/2006 WAJONG-PV
Enkelvoudige kamer
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Roermond van 12 maart 2012, 11/1341 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[appellante] te [woonplaats] (appellante)
de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv)
Zitting heeft: I.M.J. Hilhorst-Hagen
Griffier: K.E. Haan
Ter zitting zijn verschenen: Appellante in persoon, bijgestaan door haar gemachtigde
mr. H.M.J. Offermans. Namens het Uwv is verschenen mr. M.J.H.H. Fuchs.
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen:
1. Appellante is geboren op[geboortedag] 1976. Zij heeft op 20 januari 2011 een aanvraag ingediend voor een uitkering ingevolge de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong) wegens psychische klachten. De rechtbank heeft overwogen dat het Uwv terecht heeft geweigerd haar in aanmerking te brengen voor een Wajong-uitkering, omdat niet gebleken is dat zij op haar zeventiende jaar arbeidsongeschikt was. Hiertoe heeft de rechtbank - kort samengevat - overwogen dat er geen concrete medische gegevens voorhanden zijn die een duidelijk beeld geven van de psychische belastbaarheid van appellante in de beoordelingsperiode van[geboortedag] 1993 tot[geboortedag] 1994. Uit de rapportages van de verzekeringsartsen blijkt dat zij, met inachtneming van de beschikbare gegevens van de behandelend sector, de gezondheidstoestand van appellante in de relevante periode zorgvuldig hebben beoordeeld. Dat appellante geen bewijs van haar stellingen kan overleggen omdat de gegevens niet meer zijn bewaard, komt voor haar rekening en risico.
2.1. De Raad oordeelt dat de rechtbank dit met juistheid heeft overwogen. De verzekeringsartsen hebben uitgebreid beargumenteerd waarom appellante niet in aanmerking wordt gebracht voor een uitkering ingevolge de Wet Wajong. De rechtbank heeft terecht overwogen dat het voor rekening en risico van appellante komt om met objectieve medische gegevens over de datum in geding aannemelijk te maken dat zij beperkingen heeft. Zij is daar niet in geslaagd. De medische stukken die appellante in geding heeft gebracht hebben geen betrekking op de situatie van appellante op de datum in geding.
2.2. De Raad begrijpt dat appellante in een zeer moeilijke bewijsrechtelijke positie verkeert, maar kan op basis van de aanwezige gegevens niet komen tot een ander oordeel dan de rechtbank, zoals is weergegeven in de aangevallen uitspraak.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier De voorzitter
K.E. Haan I.M.J. Hilhorst-Hagen
JvC