Zoeken naar rechterlijke uitspraken en jurisprudentie

Via Uitspraken.nl kunt u eenvoudig zoeken in onze online uitspraken databank door het invoeren van één of meerdere trefwoorden. Het is uiteraard ook mogelijk om te zoeken op wetsartikelen, zaaknummer, ECLI nummer of het oude LJN nummer.

Gevangenisstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval

?De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, veroordeelt een 23-jarige man uit ’s-Hertogenbosch tot 18 maanden celstraf en 3,5 jaar rijontzegging. De rechtbank vindt bewezen dat de man een verkeersongeluk heeft veroorzaakt, waarbij een jongeman om het leven is gekomen.

Inhaalmanoeuvre

Op 5 april 2015 rond 04.00 uur ’s nachts vond op de Harendonkweg in ’s-Hertogenbosch een ongeluk plaats tussen een scooter en een auto. De bestuurder van de auto naderde een rijdende auto en stuurde naar het midden van de weg om de auto in te halen. Vanuit de tegengestelde richting naderde een scooter. Op het moment dat de scooter de auto die werd ingehaald passeerde, reed de inhalende auto op de linker rijbaan en kwam frontaal in botsing met de scooter. De auto was erg beschadigd en reed zonder te stoppen direct door. De verdachte heeft het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten.

Onvoorzichtig en onoplettend

Uit de bewijsstukken in het dossier leidt de rechtbank af dat de man is gaan rijden nadat hij meer alcohol had gedronken dan voor een bestuurder is toegestaan. Uit niets blijkt dat de man eerst heeft gekeken of hij veilig kon inhalen voordat hij naar links stuurde. Extra oplettendheid was op dat moment en op die plek zeker belangrijk gezien het nacht was en de straatverlichting op die plaats niet werkte.  De rechtbank is, net als de officier van justitie, van oordeel dat niet wettig en overtuigend is bewezen dat verdachte met een te hoge snelheid reed.

De man heeft in hoge mate onvoorzichtig en onoplettend gehandeld waardoor er een aanrijding heeft plaatsgevonden waarbij een jongeman is overleden. Door het ongeluk is de nabestaanden groot verdriet en onherstelbaar leed aangedaan. Dat bleek ook uit de slachtofferverklaring die de moeder en de zus van het slachtoffer hebben voorgelezen tijdens de zitting.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. De officier eiste een gevangenisstraf van 30 maanden en rijontzegging voor de duur van vijf jaar.

Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Zie ook

Oozo.nl
Weten wat er in jouw buurt of straat gebeurt?
FaillissementsDossier.nl
Alle faillissementen en surseances in Nederland
FaillissementsDossier.be
Alle faillissementen en opschortingen in België
ProcedureCollective.fr
Alle faillissementen in Frankrijk
DatIsSlimBedacht.nl
Tips - Ideeën - Slimmigheden
  • Uitspraken.nl is een produkt van Binq Media B.V. - Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum - Kvk nummer 54506158