Socialezekerheidsrecht
Proces-verbaal mondelinge uitspraak. Duurzaam gescheiden leven. Ouderdomspensioen terecht ongewijzigd…
ECLI:NL:CRVB:2019:2832 · Centrale Raad van Beroep · 8 augustus 2019
https://www.uitspraken.nl/uitspraak/centrale-raad-van-beroep/bestuursrecht/socialezekerheidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-crvb-2019-2832
Zaakgegevens
Op 8 augustus 2019 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.
- Instantie
- Centrale Raad van BeroepCentrale Raad van BeroepDe hoogste bestuursrechter voor sociale zekerheid en ambtenarenzaken.Meer uitleg
- Datum uitspraak
- 8 augustus 2019
- Datum publicatie
- 28 augustus 2019
- Zaaknummer
- 17/7503 AOW-PV
- Rechtsgebied
- Bestuursrecht Socialezekerheidsrecht
- Procedure
- Hoger beroepHoger beroepEen hogere rechter behandelt de zaak opnieuw, zowel de feiten als het recht, omdat een partij het niet eens is met de eerste uitspraak.Meer uitleg
- ECLI
- ECLI:NL:CRVB:2019:2832
Samenvatting
Proces-verbaal mondelinge uitspraak. Duurzaam gescheiden leven. Ouderdomspensioen terecht ongewijzigd gecontinueerd naar dat voor een gehuwde pensioengerechtigde omdat geen sprake is van duurzaam gescheiden leven.
Uitspraak
Inhoudsopgave
17 7503 AOW-PV
Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 25 oktober 2017, 17/2216 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[appellant] te [woonplaats] (appellant)
de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (Svb)
Datum uitspraak: 8 augustus 2019
Zitting heeft: mr. J.J.T. van den Corput
Griffier: M. Graveland
Appellant is ter zitting verschenen. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. J.A.H. Koning
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen.
1. Appellant was ten tijde hier van belang gehuwd en ontving een ouderdomspensioen voor een gehuwde pensioengerechtigde op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Naar aanleiding van de melding van appellant in augustus 2016 dat hij en zijn echtgenote sinds januari 2014 uit elkaar zijn, is de Svb gaan onderzoeken of sprake is van duurzaam gescheiden leven waardoor het ouderdomspensioen gewijzigd zou moeten worden naar dat voor een ongehuwde pensioengerechtigde. Bij besluit van 22 november 2016, gehandhaafd bij beslissing op bezwaar van 7 april 2017 (bestreden besluit), heeft de Svb appellant bericht dat zijn ouderdomspensioen ongewijzigd wordt gecontinueerd naar dat voor een gehuwde pensioengerechtigde omdat geen sprake is van duurzaam gescheiden leven als bedoeld in artikel 1, derde lid, aanhef en onder b, van de AOW.
2. Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep ongegrond verklaard.
3. Appellant heeft zich in hoger beroep tegen de aangevallen uitspraak gekeerd. Volgens hem was wel sprake van duurzaam gescheiden leven.
4. Appellant heeft in hoger beroep geen wezenlijk nieuwe of andere gronden naar voren gebracht of redenen vermeld waarom de rechtbank tot een ander oordeel had moeten komen.
De rechtbank heeft deze beroepsgronden in de aangevallen uitspraak afdoende besproken en genoegzaam gemotiveerd waarom deze niet leiden tot een vernietiging van het bestreden besluit. De Raad onderschrijft de overwegingen van de rechtbank volledig en volstaat met een verwijzing daarnaar. De Raad maakt dan ook het oordeel waartoe de rechtbank op grond van deze overwegingen is gekomen tot het zijne. Dit betekent dat het hoger beroep niet slaagt en dat de aangevallen uitspraak voor bevestiging in aanmerking komt.
5. Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier Het lid van de enkelvoudige kamer
(getekend) M. Graveland (getekend) J.J.T. van den Corput
Tegen deze uitspraak kunnen partijen binnen zes weken na de datum van verzending beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad der Nederlanden (Postbus 20303, 2500 EH Den Haag) ter zake van schending of verkeerde toepassing van bepalingen over het begrip duurzaam gescheiden leven.
sg