Socialezekerheidsrecht

Afwijzing aanvraag ANW-uitkering. Terecht geoordeeld dat de overleden echtgenoot van appellante op de datum…

Centrale Raad van Beroep, 20 augustus 2026

Zaakgegevens

Op 20 augustus 2026 heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak over socialezekerheidsrecht.

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
20 augustus 2026
Datum publicatie
8 september 2026
Zaaknummer
25/1730 ANW-PV
Procedure
Hoger beroep
ECLI
ECLI:NL:CRVB:2026:1147
E-mail
Inhoud van deze uitspraak

Samenvatting

Afwijzing aanvraag ANW-uitkering. Terecht geoordeeld dat de overleden echtgenoot van appellante op de datum van overlijden niet verplicht of vrijwillig verzekerd was voor de ANW. Ook was hij niet verzekerd op grond van de Marokkaanse wettelijke regelingen.

Uitspraak

25/1730 ANW-PV

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 26 juni 2025, 24/4635 (aangevallen uitspraak)

Partijen:

[appellante] te [woonplaats] , Marokko (appellante)

de Raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (Svb)

Datum uitspraak: 20 augustus 2026

Zitting heeft: L.M. Tobé

Griffier: A.M. van Oorschot

De zitting is gehouden op 20 augustus 2026. Partijen zijn niet verschenen.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen.

1. Appellante was getrouwd met [naam echtgenoot] (echtgenoot). Haar echtgenoot is in Marokko op [datum] 2008 overleden. In november 2023 heeft appellante een uitkering op grond van de ANW-aangevraagd.

1.1.

Met een besluit van 4 december 2023 heeft de Svb de aanvraag afgewezen. Appellante heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Met een besluit van 5 juli 2024 (bestreden besluit) is het bezwaar van appellante ongegrond verklaard. De Svb heeft hierbij overwogen dat de echtgenoot op de dag van overlijden niet verzekerd was voor de ANW.

Uitspraak van de rechtbank

De rechtbank heeft het beroep tegen het bestreden besluit ongegrond verklaard en daarmee het bestreden besluit in stand gelaten. De rechtbank heeft overwogen dat vaststaat dat de echtgenoot op het moment van overlijden niet in Nederland woonde of werkte, waardoor hij niet verzekerd was op grond van de ANW. Verder heeft de rechtbank geoordeeld dat niet is gebleken dat er sprake was van een vrijwillige verzekering of van een verzekering op basis van verdragsbepalingen tussen Nederland en Marokko. Omdat appellante niet voldoet aan de voorwaarden voor het toekennen van een ANW-uitkering is de aanvraag van appellante volgens de rechtbank terecht afgewezen. De rechtbank heeft verder overwogen dat de zaak geen betrekking heeft op de AOW-aanvraag.

Het standpunt van appellante

3. Appellante is het met de uitspraak van de rechtbank niet eens. Zij verzoekt aan haar een uitkering toe te kennen.

Het oordeel van de Raad

4.1.

De Raad beoordeelt of de rechtbank terecht het bestreden besluit in stand heeft gelaten aan de hand van wat appellante in hoger beroep heeft aangevoerd, de beroepsgronden. De Raad komt tot het oordeel dat het hoger beroep niet slaagt.

4.2.

Met de rechtbank is de Raad van oordeel dat de huidige procedure alleen gaat over de vraag of appellante recht heeft op een ANW-uitkering. In de aangevallen uitspraak is geoordeeld dat appellante geen recht heeft op een ANW-uitkering en is uiteengezet waarom zij daarop geen recht heeft. De Raad is het met de rechtbank eens en onderschrijft het oordeel van de rechtbank en de overwegingen waarop dat oordeel berust. Appellante heeft in hoger beroep niets aangevoerd wat tot een ander oordeel kan leiden. De aangevallen uitspraak wordt dan ook bevestigd.

5. Omdat het hoger beroep niet slaagt krijgt appellante geen vergoeding voor haar proceskosten en het betaalde griffierecht.

Waarvan proces-verbaal.

De griffier Het lid van de enkelvoudige kamer

(getekend) A.M. van Oorschot (getekend) L.M. Tobé

Tegen deze uitspraak kunnen partijen binnen zes weken na de datum van verzending beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad der Nederlanden (Postbus 20303, 2500 EH Den Haag) ter zake van schending of verkeerde toepassing van bepalingen over het begrip verzekerde.

Algemene nabestaandenwet. Algemene Ouderdomswet.