34. De steller van het middel beroept zich als gezegd op vaststellingen van het hof in de context van de bewijsvoering van feit 1. Tegen die achtergrond geef ik de bewezenverklaring en (de kern van) de bewijsvoering van dat feit weer. Ten laste van de verdachte is onder 1 bewezenverklaard dat:
35. De aanvulling bewijsmiddelen houdt onder meer het volgende in (met weglating van verwijzingen):
‘Het hof ontleent aan de inhoud van de navolgende bewijsmiddelen het bewijs dat de verdachte het bewezen verklaarde heeft begaan.
De verklaring van verdachte ter terechtzitting in hoger beroep op 28 mei 2020, onder meer inhoudende (…):
Het klopt dat ik op 16 januari 2016 (BFK: uit de andere bewijsmiddelen begrijp ik: 12 januari 2016) chemicaliën heb opgehaald in België en daarna heb vervoerd naar drie adressen in Nederland, in Eindhoven, [plaats] en ergens op een parkeerplaats. Ik heb daarvoor een bus gehuurd. Ik heb dat voor iemand anders gedaan. Het heeft alles bij elkaar een hele dag geduurd.
Algemeen
(…)
Zaakdossier 7 (te bezien in samenhang met de zaakdossiers 8 en 9; alle van 12 januari 2016)
(bewezen bij [verdachte] )
Een schriftelijk bescheid, proces-verbaal van de Federale Gerechtelijke Politie te Luik onder meer inhoudende (…):
1) Op 12/01/2016 om 10.04 uur, wordt [betrokkene 2] opgemerkt als hij bij het bedrijf [A] , [d-straat] , binnengaat. [betrokkene 2] is aangekomen in een Peugeot 208 met Nederlands kenteken.
2) Drie minuten later, dus om 10.07 uur, merken wij de aankomst ter plekke op van een witte Volkswagen Crafter met het Nederlandse kentekennummer [kenteken 4] .
* Dit kentekennummer komt naar voren bij een gehuurde bestelwagen van het bedrijf: [E] B.V., gevestigd [g-straat 1] Helmond.
3) Om 10.30 uur verlaat [betrokkene 2] het bedrijf [A] en stapt in zijn voertuig van het merk Peugeot 208. De bestelwagen van het merk VW Crafter die wordt bestuurd door een man, volgt het voertuig van [betrokkene 2] . De twee voertuigen nemen de E25 vanaf Droixhe in de richting van Visé. Op de E25 rijdt de Peugeot één of twee kilometer vóór de VW Crafter.
4) Om 10.45 uur rijdt de bestelwagen ter hoogte van Visé de grens over.
5) Uit informatie die wij van de Nederlandse collega's hebben verkregen, zal de bestelwagen zich naar een garagebox in Eindhoven begeven alwaar in de avond een politie interventie zal plaatsvinden.
Een schriftelijk bescheid, proces-verbaal van de Federale Gerechtelijke Politie te Luik onder meer inhoudende (…):
Uit de analyse van de bestellingen gedaan door [betrokkene 2] bij het bedrijf [A] blijkt dat hij bestellingen heeft gedaan op 12 januari 2016.
935 kilogram zwavelzuur 96%, 81 kg zoutzuur 36%, 380 kg mierenzuur en 500 kg natriumhydroxide. Deze verkoop staat geregistreerd onder nr. 109015.
Factuur 109015 d.d. 12 januari 2016 t.n.v. Costume (…), betreffende
Acide sulfurique (zwavelzuur) 935
Acide chlorhydrique (zoutzuur) 81
Acide fonnique (mierenzuur) 380
Soude caustique perles (caustic soda) 500
De partij is contant afgerekend
Proces-verbaal observaties op 12 januari 2016 van 10.45 uur (…)
Op dinsdag 12 januari 2016 omstreeks 10.45 uur werd de observatie, door een Belgisch observatieteam, op een Volkswagen [kenteken 4] ter hoogte van Eijsden overgenomen door een Nederlands observatieteam. Door het observatieteam werd gezien dat de Volkswagen [kenteken 4] redelijk tot zwaar beladen was, gezien de stand van het voertuig.
Omstreeks 11.03 uur reed de Volkswagen [kenteken 4] in noordelijke richting op de autosnelweg A2.
Omstreeks 12.00 uur verminderde de Volkswagen [kenteken 4] snelheid ter hoogte van een perceel aan de [e-straat 1] in Eindhoven om vervolgens tot stilstand te komen. Het observatieteam zag hier ook een Peugeot 208 met kenteken [kenteken 5] (hierna: Peugeot [kenteken 5] ) geparkeerd staan. De bestuurder van de Peugeot [kenteken 5] werd herkend als verdachte [betrokkene 2] .
Vervolgens werd gezien dat de Volkswagen [kenteken 4] en de Peugeot [kenteken 5] in de buurt van het perceel aan de [e-straat 1] rondreden, keerden en stopten. Omstreeks 12.07 uur reed de Volkswagen [kenteken 4] via een doorgang naast de [e-straat 2] een achtergelegen terrein met garageboxen op. De Peugeot [kenteken 5] stond geparkeerd aan de [e-straat] met verdachte [betrokkene 2] achter het stuur. Omstreeks 12.10 uur zat verdachte [betrokkene 2] niet meer in Peugeot [kenteken 5] .
Omstreeks 12.25 uur hoorde het observatieteam vanaf het terrein het dichtslaan van deuren en even later werd gezien dat de Volkswagen [kenteken 4] op de [e-straat] reed.
De Volkswagen [kenteken 4] werd bestuurd door een blanke man welke door het observatieteam werd aangeduid als NN1. Deze persoon werd omschreven als ca. 45 jaar oud, blank, donker achterover gekamd haar met inhammen en gekleed in een donkere jas en spijkerbroek.
Opmerking verbalisant: de NN1 werd later die dag geïdentificeerd als verdachte [verdachte] . Zie zaak 9 en PD06-01 'Procesverbaal van verdenking contra [verdachte] '. Door het observatieteam werd gezien dat verdachte [betrokkene 2] omstreeks 12.34 in een snackbar aan de [e-straat] zat en dat hij even later de snackbar verliet in gezelschap van 3 onbekende mannen.
Omstreeks 12.35 uur stapte verdachte [betrokkene 2] als bestuurder en één van de drie onbekende mannen als passagier in de Peugeot [kenteken 5] waarna deze vertrok.
Het observatieteam zag dat op het terrein de aanwezige garageboxen waren voorzien van een nummer. Gelet op sporen en/of vuilophoping bij de garagedeuren werden door het observatieteam de garageboxen, met de nummers 1 t/m 3 en 13 t/m 18 uitgesloten van een eventuele losbestemming van de Volkswagen [kenteken 4] .
Proces-verbaal bevindingen met betrekking tot de garagebox 6 te Eindhoven, onder meer inhoudende (…)
Op 12 januari 2016 omstreeks 17.25 uur werd op grond van artikel 9 Opiumwet een onderzoek ingesteld op het achtergelegen terrein met garageboxen naast het perceel aan de [e-straat 1] in Eindhoven.
Nadat de deur van box 6 was geopend door de verhuurder van de garageboxen, werd gezien dat deze garagebox tot aan de deur gevuld was en dat de inhoud van de box af gedekt was met een pallet, een schot, plastic en dekzeiltjes met daarop een aantal statafels. Links vooraan was een deel van een blauwe jerrycan zichtbaar achter zwart plastic. Rechts lag een stapel lichtblauwe zakken met de opdruk caustic soda.
In garagebox 6 werd resumerend het volgende aangetroffen: 17 x 30 = 510 liter zwavelzuur; 10 x 30 = 300 liter mierenzuur; 18 x 25 = 450 liter zoutzuur; 20 x 25 = 500 kg caustic soda;
Daarnaast werden achterin de box aangetroffen:
2 blauwe klemdeksel vaten met in één daarvan gasslangen en maatbekers;
1 vacuüm sealmachine;
1 witte rechthoekige was mand met daarin diverse kleinere voorwerpen waaronder maatbekers;
1 witte voerton met deksel en het opschrift 'Royal Canin' met daarin onder meer een sealmachine, weegschaal en zakken met wit poeder.
De hiervoor genoemde chemicaliën en/of voorwerpen werden in beslag genomen.
Proces-verbaal bevindingen (…) en proces-verbaal bevindingen LFO (…)
Op 13 januari 2016 werden de in beslaggenomen chemicaliën en/of voorwerpen uit garagebox 6 door de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) bij Van Gansewinkel onderzocht, bemonsterd en indicatief getest.
Door het LFO werd onder meer het volgende bevonden en bemonsterd:
• ln 17 blauwe jerrycans met een inhoudsmaat van 30 liter zat een heldere lijvige zure vloeistof. Op deze jerrycans stond met stift 'ZWZ' geschreven. Daarnaast 1 blauwe jerrycan met een inhoudsmaat van 30 liter met een restant heldere lijvige zure vloeistof. Op deze jerrycan stond met stift 'ZW' geschreven. Uit de indicatieve test kwam naar voren dat de in deze jerrycans aanwezige vloeistof zwavelzuur betrof. In deze jerrycans zat circa 510 liter zwavelzuur. Uit een willekeurige jerrycan van de 17 geheel gevulde jerrycans werd een monster genomen. Dit monster kreeg als Sporen Identificatie Nummer (hierna: SIN) AAHU0227NL;
• In 10 blauwe jerrycans met een inhoudsmaat van 30 liter zat een heldere zure vloeistof. Op deze jerrycans stond met stift 'MEER' geschreven. Uit de indicatieve test kwam naar voren dat de in deze jerrycans aanwezige vloeistof mierenzuur betrof. In deze jerrycans zat circa 300 liter mierenzuur. Uit een willekeurige jerrycan werd een monster genomen. Dit monster kreeg als SIN AAHU0228NL;
• In 18 zwarte jerrycans met een inhoudsmaat van 25 liter zat een heldere rokende zure vloeistof. In deze jerrycans zat circa 450 liter zoutzuur. Uit een willekeurige jerrycan werd een monster genomen. Dit monster kreeg als SIN AAHU0229NL;
20 zakken met een inhoudsmaat van 25 kg waren gevuld met caustic soda pearls van het merk 'Ecros';
• In een blauw klemdekselvat zat een plastic zak vervuild met restanten wit/ bruin poeder. Uit een indicatieve test kwam naar voren dat dit poeder amfetamine bevatte. Uit de plastic zak werd een monster veilig gesteld. Dit monster kreeg als SIN AAHU0230NL;
In een witte Royal Can in emmer werd onder meer in twee zakken in totaal 3.060 gram vermoedelijk cafeïne 1 aangetroffen alsmede circa 95 gram beige brokken. Het resultaat van de voorlopige vaststelling, met behulp van de First Defender, wees uit dat de beige brokken amfetamine sulfaat betrof. Uit de cafeïne en van de beige brokken werden monsters genomen. Deze monsters kregen als SIN AAHU231 NL en AAHU0232NL.
Verder werden door het LFO vervuilde maatbekers met de geur van amfetamineachtige stoffen, gasslangen en pijpjes ten behoeve van stoomdestillatie aangetroffen.
De door het LFO genomen monsters werden voor analyse aangeboden aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Rapport NFI d.d. 29 januari 2016 met zaaknummer 2016.01.18045 (…) en aanvraagformulier (…), onder meer inhoudende:
Door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werden de monsters van het LFO geanalyseerd. Uit deze analyse kwam naar voren dat in de monsters de volgende stoffen zaten:
SIN AAHU0227NL, monster uit de 17 jerrycans met opschrift 'ZWZ' bevatte, zwavelzuur;
SIN AAHU0228NL, monster uit de 10 jerrycans met opschrift 'MEER', bevatte mierenzuur;
SIN AAHU0229NL, monster uit de 18 zwarte jerrycans , bevatte zoutzuur;
SIN AAHU0230NL, monster uit plastic zak in een blauw klemdekselvat, bevatte amfetamine;
SIN AAHU0231 NL, monster uit plastic zak in 'Royal Can in' emmer, bevatte coffeïne;
SIN AAHU0232NL, monster van beige brokken in 'Royal Canin' emmer, bevatte amfetamine.
Proces-verbaal bevindingen (…)
Op 12 januari 2016 om 17.20 uur werd in de [f-straat] te [plaats] als bestuurder van de Volkswagen [kenteken 4] [verdachte] aangehouden.
Proces-verbaal bevindingen (…)
In de fouillering van verdachte [verdachte] werd een brief met daarop met pen geschreven tekst ' [e-straat 3] , Einh. Tussen 2 huizen' aangetroffen en in beslag genomen.
Proces-verbaal bevindingen (…)
De Volkswagen [kenteken 4] stond op 12 januari 2016 op naam van:
[E] B.V., [g-straat 1] Helmond.
Nota en huurcontract d.d. 11 januari 2016, betreffende Volkswagen Crafter [kenteken 4] , waarbij de verhuurder [E] de Volkswagen Crafter heeft verhuurd vanaf 11 januari 2016 tot en met 12 januari 2016 aan [verdachte] te [plaats] , rijbewijsnummer [003] .
Nota is van 11 januari 2016 tot en met 20 januari 2016.
(…): rijbewijs nummer [003] ten name van [verdachte] .
Proces-verbaal verhoor H. van Hoof d.d. 13 januari 2016 (…) onder meer inhoudende:
Ik ben werkzaam bij [E] gevestigd aan de [h-straat 1] Helmond.
Op vrijdag 9 januari 2016 is [verdachte] met nog een persoon gekomen om een bestelbus te huren. [verdachte] heeft bij mij wat informatie opgevraagd m.b.t. het gewicht van de bestelbus. Hij gaf aan dat hij plavuizen mee wilde vervoeren. Op 9 januari 2016 heeft [verdachte] een borg van 350 euro betaald. Op 11 januari 2016 om 10.00 uur is [verdachte] bij ons geweest en heeft de bestelbus voorzien van het kenteken [kenteken 4] opgehaald. De man waarmee [verdachte] maandag samen was gekomen was in ieder geval ouder dan [verdachte] .
Proces-verbaal bevindingen ((…) (aantreffen) en (…) (uitlezen) (ook relevant voor zaken 8 en 9)
De Volkswagen [kenteken 4] inclusief inhoud werd op 12 januari 2017 door de politie in beslag genomen. In dit voertuig werd een los navigatiesysteem Tom Tom XL aangetroffen. Uit onderzoek kwam naar voren dat in dit navigatiesysteem automatisch de actuele posities (coördinaten) zonder datum werden opgeslagen. Dit navigatiesysteem is één of meerdere malen onder meer 'fysiek' op de volgende locaties geweest:
[j-straat] [plaats] ;
[d-straat] Luik (België);
56 Gronsveld;
[h-straat 1] Helmond;
[e-straat 1] Eindhoven;
[i-straat 1] [plaats] .
Voorts werden onder andere de volgende locaties, door de gebruiker, ingebracht als zijnde een thuis-, favoriet adres of een bestemming om naar toe te navigeren:
[j-straat 1] [plaats] ;
[h-straat 1] Helmond;
[i-straat 1] [plaats] ;
[e-straat 4] Eindhoven.
In het navigatiesysteem stond het adres ' [j-straat 1] [plaats] ' als favoriet adres om naar toe te navigeren. Verdachte [verdachte] is woonachtig op de [j-straat 2] in [plaats] . De locatie ' [e-straat 1] Eindhoven' betreft een locatie in de directe nabijheid van het achtergelegen terrein met garageboxen waar verdachte [verdachte] op 12 januari 2016 vermoedelijk chemicaliën heeft gelost.
Uit onderzoek naar de coördinaten met betrekking tot de locatie '56 Gronsveld' komt naar voren dat deze locatie een afslagnummer van de autobaan A2 ter hoogte van de McDonald's in Gronsveld betreft (…). Op de [d-straat] in Luik is [A] gevestigd en op de [h-straat 1] in Helmond is [E] B.V. gevestigd. De locatie ' [i-straat 1] [plaats] ' is in de directe nabijheid van de [f-straat] , waar verdachte [verdachte] op 12 januari 2016 door de Politie werd aangehouden (…).
Proces-verbaal bevindingen (…)
Op 18 januari 2016 werd een doorzoeking ter inbeslagneming verricht in een Peugeot 208 met kenteken [kenteken 5] . Deze Peugeot was in gebruik bij verdachte [betrokkene 2] . Tijdens deze doorzoeking werd onder meer een Tomtom in beslag genomen.
Middels de menu optie 'Plan route' van de Tomtom werden van de onder 'recente plaats' ingevoerde adressen schermprints gemaakt. Op de schermprints werden onder meer de volgende adressen gezien:
[i-straat 1] [plaats] ;
[e-straat 1] Eindhoven;
[h-straat 1] Helmond;
[g-straat 2] Helmond;
Verder werd er een handgeschreven briefje in beslag genomen. Op dit briefje stond het adres [e-straat 1] .
Zoals beschreven in dit proces-verbaal betreft de ' [i-straat 1] [plaats] ' een adres in de directe nabijheid van de [f-straat] , waar verdachte [verdachte] op 12 januari 2016 door de Politie werd aangehouden (…). Op het adres ' [h-straat 1] Helmond' is [E] B.V. gevestigd. Bij dit bedrijf huurde verdachte [verdachte] de Volkswagen [kenteken 4] .
Proces-verbaal bevindingen (…)
(…)
Op 12 januari 2016 om 17.20 uur werd verdachte [verdachte] door de Politie aangehouden. Bij de fouillering van [verdachte] werd bij verdachte [verdachte] een mobiele telefoon met het telefoonnummer [telefoonnummer 1] aangetroffen en in beslag genomen.
(…)
Door de politie werd bovenstaande mobiele telefoon onderzocht. Hierbij werd vastgesteld dat het telefoonnummer [telefoonnummer 1] op 12 januari 2016 tussen 11.48 uur en 17.19 uur 19 keer oproepen had ontvangen van het onder de naam ' [betrokkene 2] ' opgeslagen telefoonnummer [telefoonnummer 2] .
(…)
In ambtshandeling 125d is onder meer geverbaliseerd dat het telefoonnummer [telefoonnummer 2] vrijwel zeker in gebruik was bij verdachte [betrokkene 2] en dat met de opgeslagen contactnaam ' [betrokkene 2] ' in de bij verdachte [verdachte] aangetroffen mobiele telefoon, vermoedelijk verdachte [betrokkene 2] wordt bedoeld.
Verder is geverbaliseerd dat verdachte [betrokkene 2] vermoedelijk de 3 chemicaliëntransporten op 12 januari 2016 begeleidde. Deze vermoedens zijn onder meer gebaseerd op de analyse van de historische verkeersgegevens en onderzoek naar de aangestraalde zendmasten van de telefoonnummers [telefoonnummer 2] en [telefoonnummer 1] .
Van de telefoonnummers [telefoonnummer 2] en [telefoonnummer 1] werden de historische verkeersgegevens gevorderd. Van het telefoonnummer [telefoonnummer 2] over de periode 1 januari 2015 tot en met 18 januari 2016 en van het telefoonnummer [telefoonnummer 1] over de periode 1 januari 2015 tot en met 12 januari 2016. Uit analyse van de historische verkeersgegevens kwam naar voren dat:
[telefoonnummer 2] .
De verstrekte historische verkeersgegevens met betrekking tot het telefoonnummer [telefoonnummer 2] data bevat over de periode 27 december 2015 tot en met 12 januari 2016; er in deze periode in totaal 128 verkeersmomenten zijn opgenomen, waarvan er 73 zijn met het telefoonnummer [telefoonnummer 1] ;
het nummer [telefoonnummer 2] werd gebruikt tot en met 12 januari 2016, de dag van aanhouding van verdachte [verdachte] .
[telefoonnummer 1] (in gebruik bij verdachte [verdachte] )
de verstrekte historische verkeersgegevens met betrekking tot het telefoonnummer [telefoonnummer 1] data bevat over de periode 6 januari 2016 tot en met 12 januari 2016; er in deze periode in totaal 114 verkeersmomenten zijn opgenomen, waarvan er 75 zijn met het telefoonnummer [telefoonnummer 2] ;
De telefoonnummers [telefoonnummer 2] en [telefoonnummer 1] werden hoofdzakelijk gebruikt als een één op één contact. Op 12 januari 2016 waren er volgens de historische, verkeersgegevens 43 verkeersmomenten tussen de telefoonnummers [telefoonnummer 2] en [telefoonnummer 1] .
(…)
Naast de verkeersmomenten, werd in de historische verkeersgegevens onderzoek verricht naar de Cell-ID's in zendmasten (hierna: zendmasten) die op 12 januari 2016 tussen 08.05 uur en 17.20 uur werden aangestraald door het telefoonnummer [telefoonnummer 2] welke in gebruik was bij verdachte [betrokkene 2] . Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de zendmasten die gedurende deze periode werden aangestraald, op dezelfde route lagen als de aangestraalde zendmasten van het telefoonnummer [telefoonnummer 1] , welke in gebruik was van verdachte [verdachte] . Op sommige momenten werden gelijktijdig dezelfde volgende zendmasten aangestraald: Tijdstip Cell-ID telefoonnummer [telefoonnummer 2] Cell-ID telefoonnummer [telefoonnummer 1]
17.20 u KPN-339011755, [f-straat 1] [plaats] KPN-33901175 5, [f-straat 1] [plaats]
Het vermoeden dat het telefoonnummer [telefoonnummer 2] vrijwel zeker bij verdachte [betrokkene 2] in gebruik was, is eveneens gebaseerd op het identieke IMEl-nummer dat zowel in deze als ook in de historische verkeersgegevens van een ander vermoedelijk bij verdachte [betrokkene 2] in gebruik geweest zijnde telefoonnummer [telefoonnummer 3] voorkomt en behoort bij dezelfde Samsung GT-E 1200i mobiele telefoon (…).
Proces-verbaal bevindingen onderzoek zendmastgegevens (historische) verkeersgegevens (…)
Cell-ID gegevens uit historische verkeer gegevens van [telefoonnummer 2]
In de historische verkeersgegevens van [telefoonnummer 2] komen zendmastgegevens voor van in totaal 69 aangestraalde Cell-ID's met een bekend Cell-ID-nummer van provider KPN. De meest aangestraalde Cell-ID in deze historische verkeersgegevens betreft Cell-ID met nummer KPN-347011 237. Deze Cell-ID werd door dit telefoonnummer in totaal 9 keer aangestraald als startpaal. Dit is ongeveer 13,0% van alle aangestraalde Cell-ID's in deze historische verkeersgegevens (9 van 69). Van deze 9 aanstralingen vonden er 7 plaats in de avonduren (tussen 19.00 en 23.00 uur) en de andere 2 op tijdstippen tussen 08.00 en 09.00 uur. De Cell-ID die in deze historische verkeersgegevens daarna het meest werd aangestraald betreft Cell-ID met nummer KPN-347010299. Deze Cell-ID werd door dit telefoonnummer in totaal 8. keer aangestraald als startpaal. Dit is ongeveer 11,6% van alle aangestraalde Cell-ID's in deze historische verkeersgegevens (8 van 69). Van deze 8 aanstralingen vonden er 5 plaats in de avonduren (tussen 19.00 en 24.00 uur) en de overige 3 op tijdstippen tussen 06.00 en 11.00 uur.
In totaal vonden dus 17 van de 69 aanstralingen plaats via deze twee in Wijchen gesitueerde Cell-ID's. Dit is ongeveer 24,6% van alle in deze histo-periode aangestraalde Cell-ID's. In proces-verbaal met nummer AMB-125d is geverbaliseerd op welke feiten en/of omstandigheden het vermoeden is gebaseerd dat het telefoonnummer [telefoonnummer 2] bij verdachte [betrokkene 2] in gebruik was. In dat proces-verbaal is ook geverbaliseerd hoe dit telefoonnummer in verband kan worden gebracht met de vermoedelijk gepleegde strafbare feiten.
Het in dat proces-verbaal beschreven vermoeden dat dit telefoonnummer vrijwel zeker bij verdachte [betrokkene 2] in gebruik was, wordt ondersteund door de frequentie en tijdstippen waarop de Cell-ID's nabij het verblijfsadres van verdachte [betrokkene 2] door het telefoonnummer [telefoonnummer 2] werden aangestraald.
Proces-verbaal bevindingen (…)
De in de garagebox in beslag genomen chemicaliën zijn onderzocht. Onder meer stonden er:
-17 blauwe geheel gevulde jerrycans met een inhoudsmaat van 30 liter met opschrift 'ZWZ';
-10 blauwe jerrycans met een inhoudsmaat van 30 liter met opschrift 'MEER';
-20 zakken met een inhoudsmaat van 25 kg waren gevuld met caustic soda pearls van het merk 'Ecros';
Uit de analyse door het NFI van monsters van deze partij kwam naar voren dat de jerrycans met opschrift 'ZWZ' zwavelzuur bevatte. De jerrycans met opschrift 'MEER' bevatte mierenzuur.
De aangetroffen blauwe 30 liter jerrycans met zwavelzuur met opschrift 'ZWZ' en/of mierenzuur met opschrift 'MEER' vertonen een opmerkelijke gelijkenis met aangetroffen jerrycans in een loods in Echt (…), op een terrein in Eersel (…), in een Ford Transit in [plaats] (…), in een schuur in Overloon (…) en in een Volkswagen Crafter in [plaats] (…). De aangetroffen zakken caustic soda van het merk 'Ecros' vertonen gelijkenis met aangetroffen blauwe zakken caustic soda in een schuur in 'Overloon (…).
De in de hiervoor genoemde zaaksdossiers, aangetroffen jerrycans en blauwe zakken waren vermoedelijk afkomstig van [A] .
Gelet op deze gelijkenis bestaat het vermoeden dat de in de garagebox aangetroffen jerrycans met zwavelzuur, met opschrift 'ZWZ', en/of mierenzuur, met opschrift 'MEER', en/ of de zakken caustic soda van het merk 'Ecros' tevens afkomstig waren van [A] .
Verklaring verdachte [verdachte] d.d. 13 januari 2016 (…)
Ik kan u zeggen dat de bestelbus waar ik in reed gisteren op dit adres, [E] , [h-straat 1] te Helmond, gehuurd is. Ik heb de bus eergisteren, maandag dus gehuurd.
Zaakdossier 8
(bewezen bij [verdachte] )
Een schriftelijk bescheid, proces-verbaal van de Federale Gerechtelijke Politie te Luik onder meer inhoudende (…):
Wij zenden dit proces-verbaal om verslag te doen inzake een nieuwe aankoop van chemische producten door [betrokkene 2] .
1) Om 14.01 uur komt een wit voertuig, merk VW Crafter, met het Nederlandse kenteken nummer [kenteken 6] , gevolgd door de (donkere) champagnekleurige Peugeot, met Nederlands kenteken [kenteken 5] , waarin zich als bestuurder [betrokkene 2] bevindt, aan bij het bedrijf [A] .
2) Zes minuten later verlaten de beide bovengenoemde voertuigen samen het bedrijf en nemen de E25 vanaf Droixhe in de richting van Visé. Op de E25 rijdt de Peugeot één of twee kilometer vóór de VW Crafter.
2) Zes minuten later verlaten de beide bovengenoemde voertuigen samen het bedrijf en nemen de E25 vanaf Droixhe in de richting van Visé. Op de E25 rijdt de Peugeot één of twee kilometer vóór de VW Crafter.
3) Om 14.29 uur passeert de witte bestelwagen Volkswagen Crafter met Nederlands kenteken [kenteken 6] , ter hoogte van Visé de grens op de autoweg E 25.
4) Uit inlichtingen die van de Nederlandse collega's zijn verkregen, zal de bestelwagen zich begeven naar een opslagplaats in Waalwijk waar een illegaal laboratorium van synthetische drugs in werking was en waar met name een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen zijn ontdekt.
Een schriftelijk bescheid, proces-verbaal van de Federale Gerechtelijke Politie te Luik onder meer inhoudende (…):
Uit de analyse van de bestellingen gedaan door [betrokkene 2] bij het bedrijf [A] blijkt dat hij bestellingen heeft gedaan op 12 januari 2016. De tweede bestelling stond in verband met de aankoop en het afhalen van 432 kg. zoutzuur, geregistreerd onder nr. 109018.
Factuur 109018 d.d. 12 januari 2016 t.n.v. Costume (…), betreffende
Acide chlorhydrique (zoutzuur) 675
Proces-verbaal observaties (…)
Op verzoek van het tactisch team hebben wij ons begeven naar de Belgisch Nederlandse grensovergang bij Eijsden.
Om 13.55 uur heb ik de observatie bij genoemde grensovergang aangevangen.
Om 13.56 zag ik op de parkeerplaats van een McDonald's restaurant gelegen aan de Burgemeester Frans Cortenraadstraat 12A te Gronsveld, parkeerplaats, de Volkswagen [kenteken 4] geparkeerd staan.
Ik zag om 13.59 uur vanaf de parkeerplaats de Peugeot [kenteken 5] vertrekken met daar slechts de bestuurder door mij herkend als het subject ([betrokkene 2]).
15.02 uur: Ik zag dat er beweging bij beide voertuigen was en dat NN1 richting de Volkswagen [kenteken 4] liep en instapte. Hiervan heb ik (1054) foto-opnamen gemaakt. 15.02 uur: Ik (1054) zag de Volkswagen [kenteken 6] vertrekken met NN5 als bestuurder. Ik verbalisant 1039 herkende het subject [betrokkene 2] aan de hand van een door het tactisch team ter beschikking gestelde foto en eerdere observaties.
Om 15.12 uur werd de observatie op de Volkswagen [kenteken 6] ter hoogte van Meerssen op de snelweg A2 overgedragen aan ploeg 100.
Proces-verbaal bevindingen (…)
Opmerking verbalisant: De tijdstippen met betrekking tot de hiervoor genoemde waarnemingen van de Belgische autoriteiten wijken af van de tijdstippen op de gevorderde camerabeelden van de McDonald's en de waarnemingen van het Nederlands observatieteam.
Proces-verbaal bevindingen (…)
Opmerking verbalisant: de NN1 werd door het observatieteam eerder die dag als bestuurder van de Volkswagen [kenteken 4] op de [e-straat] in Eindhoven waargenomen. Hiervoor verwijs ik naar zaaksdossier 07 'levering chemicaliën 12 januari 2016 [e-straat] Eindhoven'. Later die dag werd deze NN1 aangehouden door de Politie en geïdentificeerd als verdachte [verdachte] . Hiervoor verwijs ik naar zaaksdossier 09 'levering chemicaliën 12 januari 2016 [f-straat] [plaats] ' en (…) 'Proces-verbaal van verdenking contra [verdachte] '.
Proces-verbaal bevindingen (…)
'Transport II op 12 januari 2016' van dit proces-verbaal is beschreven dat de bestuurder van de Volkswagen [kenteken 6] op de parkeerplaats van de McDonald's in Gronsveld door het observatieteam werd herkend als NN1. Deze NN1 werd door het observatieteam eerder die dag als bestuurder van de Volkswagen [kenteken 4] op de [e-straat] in Eindhoven waargenomen (…). Op 12 januari 2016 om 17.20 uur werd deze NN1 aangehouden door de Politie en geïdentificeerd als verdachte [verdachte] (…).
Proces-verbaal bevindingen met betrekking tot camerabeelden bij McDonald's in Gronsveld (…)
Op camerabeelden van de McDonald’s in Gronsveld (waarop de vermelde tijd 8 minuten voor liep op de werkelijke tijd) werd gezien dat omstreeks 13.46 uur (vermelde tijd 13.54 uur) 2 witte bestelauto's aankwamen bij de McDonald's. Vermoedelijk betreffen deze 2 witte bestelauto's de Volkswagen [kenteken 4] en een Volkswagen Crafter met kenteken [kenteken 6] . Tevens is op de camerabeelden te zien dat omstreeks 13.48 uur (vermelde tijd 13.56 uur) een persoon, door verbalisant herkend als verdachte [betrokkene 2] met een onbekende man de hoofdingang van de McDonald's binnen kwam. (Een schermprint is als (…) NN-man bij [betrokkene 2] ).
Omstreeks 14.01 uur (vermelde tijd 14.09 uur) verliet verdachte [betrokkene 2] via de hoofdingang de McDonald's. Omstreeks 14.59 uur (vermelde tijd 15.07 uur) verliet de onbekende man de McDonald's.
Proces-verbaal bevindingen (…)
Opmerking verbalisant: Op de gevorderde camerabeelden van de McDonald's in Gronsveld is te zien dat verdachte [betrokkene 2] met een onbekende man de hoofdingang van de McDonald's binnen kwam (…). Uit de gevorderde gegevens met betrekking tof de huur van de Volkswagen [kenteken 6] komt naar voren dat [betrokkene 3] als bestuurder van dit voertuig stond geregistreerd.
Deze persoon had zich gelegitimeerd met een Nederlands rijbewijs (…). Gelet op de camerabeelden en de foto op het rijbewijs betreft de NN5 vermoedelijk [betrokkene 3] (hierna: [betrokkene 3] ), geboortedatum [geboortedatum] 1959.
(…): gehuurd door [betrokkene 4] bij [F] B.V., bestuurder [betrokkene 3] .
Proces-verbaal observaties (…)
Volkswagen [kenteken 6] , bestuurd door [betrokkene 3] , werd door een observatieteam gevolgd. Omstreeks 16.28 uur zag het observatieteam dat de Volkswagen [kenteken 6] parkeerde op de [k-straat] in Waalwijk.
(...)
Omstreeks 16.36 uur reed de Volkswagen [kenteken 6] achteruit een terrein bij een woning aan de [l-straat] in Waalwijk op. Dit terrein lag tussen de percelen […] en […] aan de [l-straat] in Waalwijk. Omstreeks 16.38 uur stond de Volkswagen [kenteken 6] achteruit voor een openstaande roldeur van een vrijstaand wit gebouw.
Omstreeks 16.43 uur vertrok de Volkswagen [kenteken 6] vanaf de [l-straat] in Waalwijk. (...)
Proces-verbaal bevindingen (…)
Op 12 januari 2016 werd door de Politie een onderzoek ingesteld in het pand aan de [l-straat 1] in Waalwijk. In dit pand werd een productie laboratorium voor de vervaardiging van MDMA en een opslagruimte met materialen en middelen ten behoeve hiervan aangetroffen.
Tevens werden er diepvriezers met MDMA en jerrycans met chemicaliën aangetroffen. Vervolgens werd door de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) een onderzoek ingesteld in het pand aan de [l-straat 1] in Waalwijk. Door het LFO werden alle ruimtes in detail gefotografeerd, onderzocht, gecodeerd en geïnventariseerd. In ruimte '0' (code ring LFO) werd onder meer het volgende aangetroffen:
Witte 10 liter emmer met restanten MDMA olie;
Witte 5 liter maatbeker met restanten witte kristallen;
Diverse stukken kartonnen met daarop MDMA kristallen (gebruikt voor het drogen van de natte kristallen);
In jerrycans in de vriezer zat op het moment van aantreffen circa 660 liter kristallisatiemengsel, wat goed is voor circa 175 kg MDMA kristallen (indicatief getest). Tevens werden de hieronder genoemde afgesloten jerrycans met mogelijk 'schone' chemicaliën' aangetroffen:
11 x zwarte 25 liter jerrycan, opschrift zoutzuur. Allen vol. Totaal 275 liter;
8 x zwarte 25 liter jerrycans, allen vol. Bevatte zoutzuur. Totaal 200 liter;
7 x blauwe 30 liter jerrycans, allen vol. Opschrift *AC*. Bevatte aceton. Totaal 210 liter;
17 x blauwe 30 liter jerrycans, allen vol. Opschrift *AC*. Bevatte aceton. Totaal 510 liter;
8 x zwarte 25 liter jerrycans, allen vol. Bevatte zoutzuur. Totaal 200 liter;
Zaakdossier 9
(bewezen bij [verdachte] )
Een schriftelijk bescheid, proces-verbaal van de Federale Gerechtelijke Politie te Luik onder meer inhoudende (…):
Zenden dit proces-verbaal teneinde verslag te doen inzake de derde aankoop van chemische producten door [betrokkene 2] , heden 12 januari 2016, het afhalen van deze producten door een chauffeur en de uitvoer naar Nederland.
1) Om 15.51 uur constateren wij de aankomst van het voertuig, een witte VW Crafter met het Nederlandse kenteken nummer [kenteken 4] , gevolgd door de (donkere) champagnekleurige Peugeot, met Nederlands kenteken [kenteken 5] , op naam van [betrokkene 5] , geboren op [geboortedatum] .1946 en waarin zich als chauffeur [betrokkene 2] bevindt.
2) Om 16.01 uur, vertrek van de Peugeot en van de VW Crafter tezamen. Beide voertuigen nemen de E25 vanaf Droixhe in de richting van Visé. Op de E25 rijdt de Peugeot één of twee kilometer vóór de VW Crafter.
3) Om 16.25 uur, grensoverschrijding van de gevolgde gehuurde bestelwagen ter hoogte van Visé op de autoweg E25.
4) Uit inlichtingen verkregen van de Nederlandse collega's, zal de chauffeur te [plaats] worden aanhouden met de inbeslagneming van de inhoud van zijn bestelwagen.
Een schriftelijk bescheid, proces-verbaal van de Federale Gerechtelijke Politie te Luik onder meer inhoudende (…):
Uit de analyse van de bestellingen gedaan door [betrokkene 2] bij het bedrijf [A] blijkt dat hij bestellingen heeft gedaan op 12 januari 2016.
De derde bestelling stond in verband met de aankoop en het afhalen van 675 kg. zoutzuur 36% en 555 kg zwavelzuur, geregistreerd onder nr. 109019.
Proces-verbaal observaties (…)
Op verzoek van het tactisch team hebben wij ons begeven naar de Belgisch Nederlandse grensovergang bij Eijsden.
Om 15.55 uur zag ik een witte bedrijfswagen Volkswagen [kenteken 4] vanaf de grens over de autosnelweg A2 in de richting Maastricht rijden.
Ik, 1039, herkende de bestuurder van de Volkswagen [kenteken 4] als NN1.
Ik zag dat de Volkswagen [kenteken 4] in de [f-straat] te [plaats] door een politievoertuig werd gestopt.
Proces-verbaal bevindingen (…)
Opmerking verbalisant: De tijdstippen met betrekking tot de hiervoor genoemde waarnemingen van de Belgische autoriteiten wijken af van de tijdstippen op de gevorderde camerabeelden van de McDonald's en de waarnemingen van het Nederlands observatieteam. Op 12 januari 2016 omstreeks 15.55 uur zag het observatieteam de Volkswagen [kenteken 4] vanaf de grens over de autosnelweg A2 in de richting van Maastricht rijden. De bestuurder werd herkend als NN1. Deze NN1 was eerder die dag de bestuurder van de Volkswagen [kenteken 4] (…) en de Volkswagen [kenteken 6] (…).
Opmerking verbalisant: 'Aanhouding [verdachte] ' van dit proces-verbaal is beschreven dat de bestuurder van de Volkswagen [kenteken 4] werd geïdentificeerd als verdachte [verdachte] .
Proces-verbaal bevindingen politie eenheid Oost-Brabant, districtsrecherche Eindhoven, onder meer inhoudende (…)
Op 12 januari 2016 omstreeks 17.20 uur hielden wij op de locatie [f-straat] te [plaats] aan als verdachte: [verdachte] , geboren op [geboortedatum] 1971.
Proces-verbaal bevindingen politie eenheid Oost-Brabant, districtsrecherche Eindhoven, onder meer inhoudende (…):
Op 12 januari 2016 te 17.15 uur waren wij belast met de gemeenschappelijke hulpverlening politie.
Ik verbalisant [verbalisant 1] werd gebeld door inspecteur van politie, die zei dat hij informatie van de FIOD had dat er een bestelbus Volkswagen Crafter, kleur wit, kenteken [kenteken 4] in [plaats] reed. Mogelijk zouden er chemicaliën in liggen welke niet verder het illegale circuit in mochten. Wij zagen dat voornoemde Volkswagen Crafter over de [f-straat] reed. Wij hebben ons dienstvoertuig dwars op de rijbaan geplaatst, zodat de Volkswagen bus moest stoppen. Ik, verbalisant [verbalisant 2] heb hem mede gedeeld dat hij niet tot antwoorden verplicht was en gevraagd wat hij vervoerde. Hierop deelde hij mede dat hij niets vervoerde. Ik zag dat er twee pallets met verpakt middels plastic, onder dit plastic zaten diverse jerrycans. Het voertuig inclusief inhoud is in beslag genomen.
Proces-verbaal bevindingen politie eenheid Oost-Brabant onder meer inhoudende (…):
Op 13 januari 2016 werden de in beslag genomen chemicaliën uit de Volkswagen [kenteken 4] door de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling (LFO) bij Logicx onderzocht, bemonsterd en indicatief getest.
Door het LFO werd onder meer het volgende bevonden en bemonsterd:
-In de laadruimte stonden op een pallet 15 blauwe jerrycans met een inhoudsmaat van 20 liter gestapeld. In al deze jerrycans zat een heldere lijvige zure vloeistof. Op de jerrycans stond met stift 'ZWZ' geschreven. Uit de indicatieve test kwam naar voren dat de in deze jerrycans aanwezige vloeistof zwavelzuur betrof. In deze jerrycans zat circa 300 liter zwavelzuur. Uit een willekeurige jerrycan werd een monster genomen. Dit monster kreeg als Sporen Identificatie Nummer (SIN) AAHU0233NL;
-In de laadruimte stonden op een pallet 16 zwarte jerrycans met een inhoudsmaat van 25 liter gestapeld. Alle jerrycans waren voorzien van het gevaren etiket 'corrosive '. In al deze jerrycans zat een heldere zure rokende vloeistof, vermoedelijk zoutzuur. In totaal circa 400 liter zoutzuur. Uit een willekeurige jerrycan werd een monster genomen. Dit monster kreeg als SIN AAHU0234NL.
Het is mij ambtshalve bekend dat de combinatie zoutzuur en zwavelzuur gebruikt kan worden bij de illegale vervaardiging van (synthetische) drugs met name amfetamine. Gelet op de wijze van belading en het ontbreken van een reguliere etikettering op een deel van de jerrycans (zwavelzuur) waardoor de inhoud hiervan niet duidelijk herkenbaar was, is het niet aannemelijk dat de jerrycans met chemicaliën een legale bestemming hadden.
Een rapport van het NFI d.d. 29 januari 2016 (…) onder meer inhoudende:
Resultaten en conclusie:
AAHU0233NL, monster kleurloze viskeuze vloeistof, bevat zwavelzuur en AAHU0234NL, monster kleurloze vloeistof, bevat zoutzuur.
Proces-verbaal bevindingen (…)
De in de in de Volkswagen [kenteken 4] aangetroffen chemicaliën werden onderzocht door het LFO. In de laadruimte van de Volkswagen [kenteken 4] stonden onder andere 15 blauwe jerrycans met een inhoudsmaat van 20 liter met opschrift 'ZWZ'.
Uit de analyse door het NFI van monsters van deze partij kwam naar voren dat de jerrycans met opschrift 'ZWZ' zwavelzuur bevatte.
De aangetroffen blauwe 20 liter jerrycans met zwavelzuur met opschrift 'ZWZ' vertonen een opmerkelijke gelijkenis met aangetroffen jerrycans in een loods in Echt (…), in een Ford Transit in [plaats] (…), en in een garagebox in Eindhoven (…).
Mede gelet op deze gelijkenis waren de in de Volkswagen [kenteken 4] aangetroffen jerrycans met zwavelzuur, met opschrift 'ZWZ', afkomstig waren van [A] .’
36. Het hof heeft in verband met het onder 1 bewezenverklaarde onder meer het volgende overwogen:
‘Uit de bewijsmiddelen en het verhandelde ter terechtzitting in eerste aanleg en in hoger beroep, blijkt het navolgende: - verdachte heeft in opdracht van iemand die hij niet wil noemen op eigen naam een bestelbus (Volkswagen Crafter met kenteken [kenteken 4] ) gehuurd om chemicaliën op te halen bij een bedrijf in Luik, België, en te vervoeren en af te leveren op verschillende adressen in Nederland; - op 12 januari 2016 is verdachte 's ochtends met die bestelbus naar het chemische bedrijf [A] te Luik, België, gereden. Op het terrein van het bedrijf is een grote hoeveelheid chemicaliën in de bestelbus geladen; - vervolgens is verdachte met die bestelbus met chemicaliën over de grens naar Nederland gereden, naar een garagebox in Eindhoven. Daar heeft verdachte de chemicaliën afgeleverd; - daarna is verdachte teruggereden naar het bedrijf in Luik om opnieuw een grote hoeveelheid chemicaliën op te halen. Verdachte is met die chemicaliën naar een parkeerplaats bij de McDonald's in Gronsveld gereden en daar heeft hij de chemicaliën overgedragen; - verdachte is daarop weer teruggereden naar het bedrijf in Luik om opnieuw een grote hoeveelheid chemicaliën op te halen. Daarmee is hij naar [plaats] gereden, waar hij door de politie is aangehouden; - gedurende de hele dag en de gehele route werd verdachte vergezeld door [betrokkene 2] , die in een andere auto (Peugeot 208 met kenteken [kenteken 5] ) meereed;- verdachte heeft geen aannemelijke of verifieerbare verklaring gegeven met betrekking tot een eventuele legale bestemming van de chemicaliën; - de verpakkingen van de chemicaliën die hij vervoerde, waren voor het merendeel niet voorzien van etiketten en dat was ook telkens het geval bij de verpakkingen die zijn aangetroffen op de plaatsen waar de lading werd gelost.
Het hof is van oordeel dat de genoemde locaties in Nederland geen gebruikelijke plaatsen zijn voor de overdracht van chemicaliën die een legale bestemming hebben. Ter terechtzitting in hoger beroep heeft verdachte verklaard dat hij wist dat het om chemicaliën ging. Verdachte zou de chemicaliën bij wijze van vriendendienst hebben vervoerd; er was geen sprake van een (schriftelijke) vervoersovereenkomst. Ook ontbraken er op de verpakkingen van een groot aantal van die chemicaliën de verplichte etiketten en beschikte verdachte niet over de juiste vervoersdocumenten ten behoeve van het vervoeren van dergelijke chemicaliën. Vervolgens heeft verdachte de betreffende stoffen vervoerd naar en afgeleverd op voornoemde ongebruikelijke plaatsen (een garagebox in Eindhoven en een parkeerplaats bij de McDonalds in Gronsveld). Het is een feit van algemene bekendheid dat grote hoeveelheden chemicaliën worden gebruikt bij de illegale vervaardiging van verdovende middelen zoals amfetamine of MDMA. De aangetroffen hoeveelheden konden worden gebruikt voor een grootschalige productie van synthetische drugs.
Door deze omstandigheden kan het niet anders zijn dan dat verdachte moet hebben geweten dat de chemicaliën een niet legale bestemming kenden. Op zijn minst blijkt uit de hiervoor beschreven feiten en omstandigheden dat verdachte wetenschap had van de aanmerkelijke kans daarop én dat hij deze kans ook bewust heeft aanvaard dat de chemicaliën die hij in België had opgehaald, zouden worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs.
Door onder de gegeven omstandigheden aan het vervoeren en voorhanden hebben van chemicaliën een wezenlijke bijdrage te leveren, heeft verdachte welbewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat die chemicaliën zouden worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs en dat de stoffen die hij en zijn mededader vervoerden en voorhanden hadden een illegale/criminele bestemming hadden.’