7.5.
De rechtbank is wel met eiser van oordeel dat er sprake is van een zorgvuldigheidsgebrek in de besluitvorming. Daartoe wordt het volgende overwogen.
7.5.2.
De gemachtigde van eiser heeft in de correcties en aanvullingen van 18 april 2024 op het gehoor veilig land van herkomst aan de orde gesteld dat hij eiser niks uitgelegd krijgt. Hij zegt dat hij de concepten seksualiteit, aantrekkingskracht en liefde aan eiser moet uitleggen in kindertaal. De gemachtigde verwijst ook naar het verslag van het gehoor, waaruit blijkt dat ook de IND-ambtenaar dit soort concepten en vragen steeds moet uitleggen. De gemachtigde verwijst ook naar een concreet voorbeeld uit het gehoor, pagina 12: “Ik heb het idee dat we elkaar niet helemaal goed begrijpen. Probeert u goed te luisteren naar de vraag, en deze vraag met ja of nee te beantwoorden. Hebt u op enig moment moeite gehad met het feit dat u gevoelens hebt voor mannen, aangezien u verklaart dat uw omgeving op LHBTI’s neerkijkt?”. Vervolgens legt de gemachtigde uit dat eiser, op de vraag waarom hij het niet begrijpt, zegt dat er geen Tunesische tolk is gebruikt, maar als de gemachtigde het dan in kindertaal uitlegt, eiser het nog steeds niet snapt. De gemachtigde van eiser vermoedt dat er meer aan de hand is in het kunnen verklaren en dat er sprake is van een beperking, al dan niet een cognitieve beperking. Hij heeft verzocht om een advies van een arts of om in ieder geval rekening te houden met dit probleem.
7.5.3.
De rechtbank stelt vast dat verweerder in de besluitvorming, los van de algemene opmerkingen in het voornemen over het referentiekader, niet op de concrete voorbeelden die de gemachtigde van eiser heeft genoemd is ingegaan. Daarnaast ziet ook de rechtbank de bevestiging dat eiser bepaalde begrippen en vragen niet begreep terug in het verslag van het gehoor. Enkele voorbeelden worden hierna weergegeven, waarbij het cursief gedrukte het antwoord van eiser is op de vraag of opmerking van de hoormedewerker:
Pagina 8
Kunt u uw geaardheid benoemen of omschrijven?
Ik begrijp het niet. Wat betekent geaardheid?
Pagina 10 en 11
U verklaart dat er wel sprake is geweest van enige twijfel. Kunt u daarover vertellen?
Ik begrijp je niet.
Opmerking rapporteur: ik leg de strekking van mijn vraag uit.
We hebben er met elkaar over gesproken. Maar ik voelde mij op mijn gemak bij hem. Toen wij verder met elkaar omgingen, begon ik van hem te houden.
U gaat aan de vraag voorbij. U stelt wel over twijfels gesproken te hebben, kunt u iets vertellen over de gesprekken die u voerde over de twijfels die u had?
We hebben over alles gesproken, ook over hoe hij is verkracht.
Ik vraag specifiek naar de gesprekken die u met [naam] voerde over de twijfels die u had.
Er waren geen twijfels. We hebben elkaars nummer gepakt en met elkaar gesproken. Een week later vertelde hij over dat hij was verkracht. Hij heeft mij geraakt door zijn verhaal.
Probeert u goed naar de vraag te luisteren. De vraag ziet op de gesprekken die u voerde met betrekking tot de twijfels die u had over uw gevoelens voor mannen en voor [naam]. Kunt u de inhoud van deze gesprekken vertellen?
Toen hij mij zijn verhaal vertelde, toen boeide het mij niet. ik ben vanuit mijn hart met hem erin gegaan.
Pagina 12
Uw gevoelens voor mannen is dus relatief snel, binnen een week, gevorderd naar wat het nu is. Heeft u op enig moment moeite gehad met deze gevoelens, aangezien u ook hebt verklaard dat uw omgeving neerkeek op LHBTI’s?
De LHBTI’s hebben geen waarde in Tunesië. Met [naam] is het zo dat we met elkaar hebben gesproken en ook telefonisch contact met elkaar hadden. Mijn gevoelens waren alleen maar richting hem.
Daarmee hebt u de vraag niet beantwoord. De vraag is of u op enig moment moeite hebt gehad met het feit dat u gevoelens hebt voor mannen, aangezien u verklaart dat uw omgeving op u neerkijkt?
Ik heb een normale kijk op LHBTI’s, toen ik hem leerde kennen heb ik zijn verhaal gehoord, het raakte mij. Ik ben toen liefdevol naar hem toe geweest. Ik verdiepte mij verder in de situatie van de LHBTI’s.
Ik heb het idee dat we elkaar niet helemaal goed begrijpen. Probeert u goed te luisteren naar de vraag, en deze vraag met ja of nee te beantwoorden. Hebt u op enig moment moeite hebt gehad met het feit dat u gevoelens hebt voor mannen, aangezien u verklaart dat uw omgeving op LHBTI’s neerkijkt?
Ik accepteer het. Alleen Tunesië, het geloof en de maatschappij accepteren het niet. Je kan niet op je gemak leven.
Pagina 20
Wat is de reden dat u zich dan nog wel moslim noemt?
Omdat ik in een moslimland ben geboren. En ik ben moslim met mezelf, in mijn hart. Ik heb nooit iemand iets slechts aangedaan.
Heeft u er dan ook geen mening over, dat homoseksualiteit niet is toegestaan in uw geloof?
Ik begrijp er niks van, ook niet in de algemene zin in de islam. Ik ken de islam omdat wij Arabieren zijn en ons geloof is de islam. Dat is het.
Maar u weet wel dat homoseksualiteit niet is toegestaan, daarvoor hoeft u niet veel te weten van de islam. Heeft u er geen mening over? U noemt zich immers wel moslim. Wat is de reden dat u daar nooit over nagedacht hebt?
Ik heb op school gezeten en ik heb daar meegekregen dat wij Arabieren zijn en dat dat ons geloof is. Meer weet ik niet.
U blijft hetzelfde antwoorden, maar beantwoordt de vraag op deze wijze niet. Het is een hele concrete vraag, wat vindt u ervan dat uw geaardheid niet is toegestaan in uw religie?
Tunesië is een islamitisch land, wij leefden daar. Doordat het verboden is in de islam, kunnen we daar niet leven.
Pagina 22 en 23
Homoseksualiteit is bij wet verboden in uw land. Wat vindt u daarvan?
Ik begrijp de vraag niet. Moet ik mijn mening geven over de mensen?
Nee, niet over de mensen. U was er niet van op de hoogte dat homoseksualiteit bij wet verboden is in uw land. Nu weet u dat wel. Wat vindt u daarvan?
Omdat Tunesië een moslimland is.
Dat begrijp ik. Maar mijn vraag ziet op uw mening. Wat vindt u ervan dat uw geaardheid verboden is in uw land?
Ik ben gewoon voor [naam]. Andere mensen ken ik niet. Omdat over dit soort onderwerpen niet gepraat wordt, het is een taboe bij ons. Ik kan niet iemand anders vinden om daarover te spreken.
Ik denk dat we elkaar niet helemaal begrijpen. Ik ben echt op zoek naar uw mening over het verbod op homoseksualiteit in uw land.
Kunt u de vraag verduidelijken, ik begrijp het niet.
Dat kan ik zeker. Homoseksualiteit is onderdeel van iemands identiteit. Daar is geen verandering in aan te brengen. Toch wordt het bij wet verboden in uw land, wat is gevoel daarbij? Wat doet het met uw dat u en uw geaardheid niet geaccepteerd worden?
Het is verboden, van wat ik voor mezelf voel, wat ik bij mensen voel, dat voel ik bij mezelf. Wat moeten we dan doen met iemand die LHBTI is? Moeten we die dan vermoorden? Dat kunnen we toch niet doen? Het is toch een persoon die god heeft geschapen? Hoe iemand zichzelf ziet, zo moet hij ook een ander zien.